I en intervju i tidningen ”Canarias7” informerar det spanska metrologiska institutet (AEMET) om regnstatistiken under den senaste tiden.

De tre första veckorna i februari har varit väldigt torra jämfört med ett ”normalår”. Hittills har det fallit 8 mm regn i genomsnitt i landet medan det under ett normalt år faller nästa 40 mm under samma period.

Men det är samtidigt inget speciellt, då liknande mönster har kunnat noteras de senaste åren. Man har prognoser som säger att det kommer att regna under den sista helgen i februari och då ser det ut som om denna februari månad inte kommer att bli den torraste hittills. Under de senaste 25 åren så noterades liknande regnvolymer åren 2019, 2012, 2000 och 1997.

Från den 1 oktober i fjol och fram till och med slutet av februari ser statistiken ungefär likadan ut. Det normala är att det faller 339 mm regn under denna perioden, medan den nuvarande perioden endast uppmätt ca 200 mm regn.

Gissningen är att det kommer att falla lite regn unde den första hälften av mars, en månad som annars ser ut att bli varmare än normalt.
(Canarias7)

Torakd damma på spanska fastlandet