Precis som vi skrev häromdagen så går allt enligt plan och vi kommer att slippa bära ansiktsmask/munbind utomhus från och med torsdagen denna vecka.

Samtidigt tar man bort kravet som elever i skolan haft att bära mask på skolgårdarna.

Efter ett möte i måndags, mellan de olika regionerna var alla överens om detta agerande förutm regionen Baskien, som lade ner sin röst.

Mötet kom också överens om att höja kapaciteten för idrottsliga evenemang. Till att börja med till 85% av totalkapaciteten för utomhus arrangemang (tidigare 75%) och till 75% för inomhusaktiviteter. Här tilläts bara 50% publik tidigare. Från första mars har man beslutat att alla arenor kan fyllas upp till 100%.

Användandet av ansiktsmasken uthus blev obligatoriskt den 23 december efter några månader uta detta tvång. Det var när den senaste vågen av smitta tog grepp på större delen av världen. Expertis har emellertid aldrig varit helt överens om detta krav, då man menar att endast några få procent av smittan sker utomhus.

Rekommendationen från myndigheterna fortsätter emellertid att vara att mask bör användas om man inte kan hålla minimiavståndet 1,5 meter.
(Canarias7)

Hälsoministern tar av sig masken