Cykel är utan tvivel ett färdsätt som riktigt blommat upp. Många har valt att damma av cykeln och använda den flitigare för att undvika kollektivtrafiken. Och även om vi inte kan jämföra oss med Nederländerna och Amsterdam när det gäller cyklister, så blir färdsättet allt vanligare i huvudstaden på ön, Las Palmas.

Myndigheterna har under de senare åren jobbat intensivt för att förbereda cykelvägar i staden. Till den grad att vi idag räknar med 24km befintliga cykelvägar. Dessutom är nästa projekt redan sjösatt, vilket skall lägga ytterligare 14km till de nuvarande 24.

Och innan nästa val så har man som mål att ha tillrättalagt 58 km cykelvägar i stan.

Ett annat initiativ är utlånings systemet av cyklar i Las Palmas sitycleta som fungerar över förväntan. Man anmäler sig gratis till deras hemsida, laddar ner deras app och sedan hyr man en cykel. Bas priset är 1,50 för 30 minuter. Det finns erbjudande för 1 vecka och kostar 15€, 20€ för en månad osv. På denna sida how it works förklaras det på engelska.

Cyklar från sitycleta

Man plockar upp cykeln på en av deras officiella stationer och sedan lämnar man den på en annan station i staden. På deras app finns alla stationer utmärkta på en karta över Las Palmas med hur många cyklar som finns tillgängliga på varje station. I december startade sitycleta ett samarbete med företaget Canarycleta och erbjuder guidade cykelturer genom huvudstaden. Per idag erbjuder man dessa turer endast på spanska, här finner man de olika rutter som de erbjuder: rutas.

Canarycleta är ett rent utflykts företag som erbjuder guidade utflykter runtom i Las Palmas med guider som pratar engelska. Utflykterna är längre och i priserna ingår cykel typ damcykel (holländsk modell) och försäkring. På deras hemsida kan ni finna mer information, per idag är sidan på spanska men den kommer att erbjudas även på engelska. Det finns ett telefonnummer och där ni kan få information på engelska eller man kan maila till dem [email protected]

Varför inte pröva en miljövänligt utflykt i huvudstaden. Ta lokalbussen upp till San Telmo Stationen där en av sitycletas stationer ligger, på denna station finns det 11 cyklar. Eller boka en av canarycletas utflykter ring och boka önskad utflyk. Ta buss 30 till hållplats Teatro Pérez Galdos härifrån är det ca 10 minuters promenad till Calle Juan de Quesada, 22. Här är mötesplatsen för deras utflykter. Gatan ligger i den gamla stadsdelen Vegueta
(Canarias7 & Dag&Natt)

Cyklar från Canarycleta