Först ut var huvudstaden på Gran Canaria, Las Palmas. Nu har turistkommunen San Bartolome de Tirajana följt efter. Det handlar om genomförandet av festen då de tre vise männen kommer till respektive stad.

Traditionellt kommer de tre vise männen, Gaspar, Baltazar och Melchor, och genomför en så kallad ”cabalgata” eller procession genom städerna där de kastar ut godis till barnen. Denna cabalgata genomförs traditionellt de femte januari, allstå på trettondagsafton, vilket motsvarar julafton i Spanien.

I Las Palmas räknar man med att cirka 100.000 personer följer denna cabalgata, som alltså är ett mycket populärt och traditionellt inslag i julfirandet.

För några dagar sedan meddelade kommunstyrelsen i Las Palmas att man, för andra året i rad, ställer in cabalgatan, i ännu ett försök att undvika ytterligare smitta.

Strax efteråt meddelade så borgmästaren i turistkommunen San Bartolome de Tirajana (Playa del Ingles, San Agustin, Maspalomas, Meloneras etc) att man gör samma sak.

Enligt borgmästaren kommer de tre vise männen, liksom i fjol, att göra en mindre rundtur i bil för att på så sätt leva upp till de mindre barnens förväntningar.
(MaspalomasAhora)

Tre vise män