För de skandinaviska läsarna av detta pressklipp är kommentarerna lätta att gissa. Kanarieöarna har traditionellt alltid haft ett lågt pris på bensin och diesel och för de flesta har man kunnat räkna med nästan halva priset mot i Skandinavien.

Inte desto mindre märks prishöjningar lika mycket här som på andra platser.

Sedan årets start har priset på bensin höjts med nästan 40%. Enligt tidningen Canarias7 är nu genomsnittspriset för 95 oktanig bensin 1,165 euros. Priset varierar från de olika bensinstationerna i och med att det är fritt för alla att sänka eller höja sitt försäljningspris. Den 98 oktaniga bensinen kostar i genomsnitt 1,209 euros per liter och dieseln 1,101 euros.

Dessa priser kan jämföras med de som gällde vid slutet av förra året; 0,873 euros respektive 0,916 euros och 0,799 euros.

De nuvarande priserna är de högsta som någonsin varit aktuella på Kanarieöarna. Att fylla tanken nu är i snitt 16 euros dyrare än det var i början av 2021.

Vid sidan av de höjda oljepriserna så säger insatta källor att även det faktum att man idag blandar i betydligt mer biobränsle i bensinen också bidrar till att priset stiger.

Generellt sätt har höjningen drabbat alla de kanariska öarna. Men det är framför allt de mindre öarna som fått se priserna stiga mer. Den lilla ön El Hierro har till exempel bara en operatör med möjlighet att lagra bensin. Här är det ungefär 14 euros dyrare att fylla tanken än på Gran Canaria.
(Canarias7)

Dyr bensin