Trots att de allra flesta som inte bor på Kanarieöarna, har svårt att veta var ön La Palma ligger och som dessutom gärna blandar ihop ön med liknande namn som Las Palmas eller Palma de Mallorca, så ser inte turistmyndigheten i provinsen Santa Cruz de Tenerife någon effekt av att vulkanutbrottet skulle påverka turismen på de övriga Kanarieöarna.

Ön La Palma ligger en bra bit väster om Gran Canaria. Flygtiden mellan de två öarna är ungefär 50 minuter. Väljer man istället att flyga från Tenerifes norra flygplats så ligger La Palma en halvtimmes flygresa bort.

Den nuvarande vulkanen drabbar bara La Palma, och torde därför inte störa turistströmmarna till de andra kanariska öarna, menar Ashotel som är provinsens företagar förening inom hotell och turism.

På La Palma, uppger tidningen Canarias7, finns ungefär 17.000 turistsängar, och tillhör därmed en av de tre minsta turistöarna i ö-gruppen.

Man jobbar dock intensivt med en uppföljning av vad som sker i vulkanens kölvatten och gällande turismen. Just okunskapen om var La Palma, och därmed vulkanen, finns, skapar visst huvudbry.

Men från Ashotel säger man sig inte ha noterat några avbokningar som gjorts på grund av vulkanen på de övriga öarna.
(Canarias7)

Bild tagen på natten