Handlingbolaget Groundforce, påbörjade en punktstrejk på flygplatsen på Gran Canaria under gårdagen, lördag. Strejken startade klockan 12.00 och höll på till midnatt. Bolaget sköter handlingen för ett tjugotal flygbolag, bland annat SAS.

De bolag som däremot sköts av det andra handlingbolaget, Iberia, drabbades inte av strejken.

Anledningen till strejken är att man anser att företaget inte lever upp till det kollektivavtal som är undertecknat.

Folksamling

Bland annat nämner man att bolaget fortfarande har 95% av arbetsstyrkan permitterad, trots att flyget tagit fart igen. Dessutom hävdar man att arbetarnas situation på flygplatsen inte lever upp till de skyddskrav som gäller mot Covid19.

Strejken kommer att fortsätta onsdagar och lördagar från 12.00 – 24.00 fram till och med lördagen den 18 september. Från och med den 20 september blir strejken permanent om ingen lösning förhandlats fram. Det senaste mötet mellan parterna skedde den 30 augusti, utan att något resultat nåddes.

Från fackligt håll lägger man hela skulden på företaget och man säger att man tycker att det är trist för företaget, resenärer som blir lidande och för ön som helhet.

Under gårdagen resulterade strejken i längre väntetider för bagaget för de ankommande. Enligt fackföreningen reste 18 flyg från Gran Canaria utan bagage, och en hel del förseningar uppstod.

Från AENA, luftfartsverket, uppges att störningar förekom, men inte i samma utsträckning som facket hävdar.
(Canarias7)

Flygplatsen tom