Efter de kanariska myndigheternas sammanträde på torsdagen, bestämdes det att man i vissa sektorer kommer att kunna kräva ett aktuellt coronapass för att gå och jobba. De som inte kan uppvisa ett sådant pass kommer att kunna avkrävas negativa Covid tester med jämna mellanrum.

Än så länge har man inte definierat vilka sektorer som kommer att inkluderas i denna lagen. Detta beslutas på ett av regeringens möte längre fram.

Samma möte beslutade att göra vissa tidigare normer mer flexibla. Bland annat gäller detta öppethållande för olika sektorer.

Bland annat har man tillmötesgått kravet från discotek, barer och nattklubbar. Dessa kommer nu att kunna hålla öppet oavsett vilken restriktionskategori respektive ö befinner sig i. Däremot kommer öppettiderna att styras av smittosituationen.

Detsamma gäller också andra områden såsom marknader etc, som också de kommer att styras genom öppettider istället för att vara förbjudna.

Detta kan nu genomföras, enligt den kanariska regeringens president, då antalet vaccinerade personer tillåter detta.

För öar som befinner sig i kategori 4 kommer det från och med nu också att krävas ett Covid certifikat eller en negativ test för att resa till eller ifrån.

När det gäller hur många personer som får samlas privat eller på allmän plats fortsätter de nuvarande reglerna. För öar som befinner sig i kategori 3 (exempelvis Gran Canaria just nu) eller 4 är maximalt antal personer fyra. På öar i kategori 2 gäller sex personer och i kategori 1 tio personer.

Dessa regler gäller tills vidare fram till 30 september.
(Canarias7)

Vaccinering