En ”cayuco” – vilket man kallar en farkost som ofta används av flyktingarna från Afrika – upptäcktes av en fiskebåt idag. I och för sig en relativt vanlig företeelse nuförtiden på Kanarieöarna.

Det speciella med det här fallet är att ”cayucon” upptäcktes hela 450 kilometer sydöst om den lilla ön El Hierro. Tar man fram kartan över Kanarieöarna kan man med lätthet konstatera att det inte finns någonting som tar emot västerut förrän man kommer till Amerika…

Fiskebåten hade emellertid möjlighet att ta ombord passagerarna från flyktingbåten. Uppskattningsvis handlar det om ett trettiotal personer. Samtliga uppges vara vid förhållandevis god hälsa. Ombord på fiskebåten har de fått mat och vatten.

Kustbevakningen har sänt ut ett av sina fartyg för att hämta flyktingarna. Denna manöver beräknas dock ta upp till 24 timmar, varför myndigheterna samtidigt gjort iordning ett flygplan och ytterligare ett fartyg om det skulle bli nödvändigt.

Samtidigt kan vi läsa att regeringens representant på Kanarieöarna garanterar att vi inte kommer att få uppleva samma flyktingsituation som i fjol. Han menar att de center som finns iordningsställda för att kunna ta emot flyktingar är tillräckliga på öarna i år. Detta uttalande gjordes nyligen med vetskap om att antalet flyktingar är på väg att öka kraftigt igen.
(Canarias7)

Sittande flyktingar med täcken