Temperaturer på över 45 grader kunde vi läsa av på ett flertal termometrar under måndagen. Visserligen inte officiella siffror, men med tanke på fruktansvärt varmt det var så verkade siffrorna reella. Därför kände många en lättnade när temperaturerna föll under måndagseftermiddagen och hamnade på mer ”normala” nivåer. Runt 35 grader kändes helt plötsligt helt ok.

Men så väcktes vi under natten mellan måndag och tisdag av kraftiga, heta vindar. Likheten med att vara utsatt för en hårfön var slående. Redan vid sjutiden var vi tillbaka över 40 grader – och då hade solen inte gått upp ännu…

Under dagen har termometrarna ånyo visat 45 grader. I skuggan…

Prognoserna säger att det värsta skall vara över idag. Att vi imorgon, onsdag, går från gul varning för höga temperaturer till orange, vilket är lite lindrigare. Man talar om temperaturer på 34 till 36 grader generellt på ö-gruppen, även om man på Gran Canaria kan räkna med 37 gradig värme under dagen.

Vågorna på havet kan komma att bli 4 meter höga på Gran Canaria och Tenerife.

På torsdagen fortsätter en generell sänkning av temperaturerna. Återigen gör man dock ett undantag för Gran Canaria som förväntas få 32 till 34 grader varmt.

Vindarna från nordost fortsätter att vara kraftiga med vindbyar som kan nå upp till 20 meter per sekund.
(Canarias7 + Dag&NattCanarias7)

Värmekarta