”La Ruta de Canarias”. Som vi tidigare skrivit om är det så sjövägen mellan Afrikas kust och Kanarieöarna kallas. En väg som många väljer för att söka ett nytt liv, men också en väg som tar många liv innan det nya kan påbörjas.

Utanför Mauritaniens kust påträffades en flyktingbåt som seglade ut från Marockos kust den 1 augusti. Med nästan 50 personer ombord, blev motorhaveriet ödestigert.

Tom Cayuco

Flyktingbåten fördes med vågorna och upptäcktes, som sagt, senare utanför Mauritaniens kust. Av passagerarna kunde sju personer räddas medan fyrtiotal omkommit på grund av brist på vatten och mat.

En annan flyktingbåt upptäcktes häromdagen cirka 650 kilometer söder om Kanarieöarna. Det var lastfartyget ”Bahamas Ever Grace” som upptäckte båten, som då hade varit på drift i två veckor.

När båten lade ut från Dajla i Västsahara den 28 juli (åtminstone tror man att det är denna båt det handlar om) fanns 47 passagerare om bord. Av dessa lyckades man få ombord 34 personer på lastfartyget, då räddningsfartyget från Gran Canaria kom att ta cirka 25 timmar på att komma fram. En av passagerarna som togs ombord på lastfartyget hann emellertid avlida innan hjälp kom fram. Fem av passagerarna hamnade på sjukhus när de slutligen anlände Las Palmas.
(Canarias7)

Guardia civil båt