Skolorna är slut för den här gången. Sommaren är här. Stränderna lockar liksom nattliga fester och äventyr. På så sätt kan man sammanfatta situationen för väldigt många unga människor. Och vare sig trängseln på stränderna eller fester och andra arrangemang med mycket folk är ju lämpligt för tillfället. Dessutom för den grupp människor som är minst vaccinerade och som dessutom bjuder på störst motstånd för att vaccinera sig. Av de 252.000 människor på öarna som är i åldrarna 20-29 år är det bara knappt 16.000 som fått en dos av vaccinet.

Detta syns också tydligt på vilka som idag blir smittade. Både på Kanarieöarna och på de flesta andra håll i landet står denna kategori för de flesta smittotillfällena.

Många verkar emellertid tro att pandemin är över. Här sammanstrålade skolavslutning, sommarlov och fester med att kravet på ansiktsmask togs bort (förutsatt att man kan bibehålla minimiavståndet 1,5 meter). Filmklipp ligger ute på nätet från stora fester, bland annat nere vid köpcentret Anexo II, vid stranden i Playa del Ingles.

Samtidigt ökar smittan och skapar oerhörda problem för turismen, som är den motor som ön har för att generera intäkter. Inga turister betyder inga inkomster och så vidare. Det verkar emellertid vara svårt att kommunicera detta eftersom ungdomarna fortsätter att leva sitt liv – och ofta utan att vara eller vilja bli, vaccinerade.
(Canarias7)

Kväll ungdomar vid confital
Polis avbryter fest på stranden