Flyktingarna fortsätter att ankomma till Kanarieöarna från den afrikanska kusten. Och dessvärre tenderar det att bli fler och fler barn ombord på de, många gånger, tveksamma farkoster som används för resan.

Senaste exemplet skedde tidigt i morse, torsdag, då en flyktingbåt med 57 personer lyckades ta sig iland på Lanzarote för egen hand. Båten nådde land vid Playa Honda, i närheten av flygplatsen på ön.

Ungdomar flyktingar

Ombord fanns 57 personer, varav 10 kvinnor, ett barn och tre spädbarn. Resten var män. En av kvinnorna ombord var också gravid.

Samtliga passagerare var vid god hälsa när sjukvårdspersonal tog hand om den. Man beslutade emellertid att sända spädbarnen med sina mödrar samt den gravida kvinnan till sjukhus för att de skulle få gå igenom en ordentlig kontroll.

Ytterligare 54 personer anlände i en farkost som omhändertogs strax söder om Fuerteventura. Passagerarna togs till hamnen i Gran Tarajal på ön där alla var vid god hälsa förutom en kvinna som fördes till sjukhus.

Samtidigt fortsätter utredningen om vad som egentligen sker och har skett på mottagningscentret Porto Bello i Puerto Rico. För tillfället har de mest konfliktiva ungdomarna flyttats till ett annat center, men man utreder de anmälda konflikterna som omfattar bråk, förstörelse, inbrott, droger och prostitution.

Porto Bello har använts som omhändertagningscentrum för minderåriga som ankommit öarna utan någon vuxen.
(Canarias7)

Patera bogseras