Företagarföreningen på Kanarieöarna hade sitt årsmöte i veckan. Tonerna är inte speciellt optimistiska och oron är stor.

Den ekonomiska återhämtning som man idag kan börja skymta på det spanska fastlandet, speglar inte situationen på Kanarieöarna enligt ledaren på Tenerife, Jose Carlos Francisco. Anledningen är givetvis den försenade öppningen av turismen, som orsakats av förlängda och hårdare restriktioner. Bland annat nämns Storbritanniens beslut om att inte öppna för utlandsresor förrän i slutet av juli, som en av orsakerna. Den brittiska turismen utgör en mycket stor del av turismen till öarna.

Han menar att vi kanske kan komma att notera lite större rörelsefrihet under augusti, då fler turister kommer att få möjlighet att resa. Men den ekonomiska återhämtningen på Kanarieöarna ser han inte förrän efter september månad.

Efter en nedgång av ”bruttonationalprodukten” på Kanarieöarna på 20% under 2020 och 15% under första kvartalet i år, är situationen synnerligen allvarlig. Dessbättre har de 5 miljarder euros som kommit öarna tillgodo i form av permitteringsstöd och lånemöjligheter, gjort att smällen blivit något lindrigare. Han upplever också de kanariska företagen som väl förberedda på att återhämtningen kan komma att ta tid. Han tillägger att han är förvånad över det lugn som de kanariska företagarna generellt visar, trots den mycket besvärliga situationen.
(Canarias7)

Jose Carlos Francisco

Jose Carlos Francisco