Den kanariska regeringen genomförde under torsdagen nödvändiga förändringar i lokala lagar för att kunna kräva en negativ Covid-19 test från både nationella och internationella besökare innan de får tillgång till sitt boende på hotell, lägenhet, eller dylikt.

Man beslutade likaså att testen inte får vara äldre än 72 timmar. Däremot överlämnar man till hälsomyndigheten att bestämma vilka typer av tester som skall krävas. Denna information föreligger inte ännu.

President & Turistminister

Lagen lägger också ett ansvar på hotellen att sköta informationen om detta gentemot ankommande gäster.

Om gästen ankommer till sitt boende utan detta intyg så kommer hon/han att informeras om de närmaste platserna där testen kan göras. Fram till dess intyget föreligger kommer gästen inte att accepteras på hotellet. Kostnaden för denna test betalas av gästen.

Alla ankommande kommer också att rekommenderas användandet av appen ”Radar Covid” under sin vistelse och under ytterligare 15 dagar efter avresa från öarna.

Den lokala turismen behöver bara fylla i ett formulär där man intygar att man inte lämnat öarna under de senaste 15 dagarna. Detsamma gäller de som kommer utifrån, men som kan bevisa genom biljetter att de redan varit på öarna under 15 dagar när det är dags att checka in på hotellet.

Lagen skall nu publiceras officiellt, varpå den träder i kraft. Exakt när framkommer inte av artikeln, men det skall ske ”snarast”. Däremot dröjer det ytterligare 10 arbetsdagar (dvs cirka 14 dagar) innan kravet på testintyget kommer att krävas. Detta för att hotell, researrangörer, flygbolag etc skall hinna informera om denna nyhet.

Ansvarig för turismen på Kanarieöarna, Yaiza Castilla, förklarar att den nya lagen inte är helt perfekt, då den exempelvis inte verkar ta hänsyn till de som bor privat efter ankomst till öarna. Problemet har emellertid varit att den kanariska regeringen inte har mandat att kräva detta intyg vid inresa till öarna. 
(Canarias7 + Maspalomas Ahora)

Bord med test material