Sedan det ”nya normala” eller ”la nueva normalidad” gäller i landet är det de lokala/regionala ”regeringarna” som har beslutanderätt när det gäller förändringar av de regler som gäller.

För Kanarieöarnas del har det till exempel betytt att discotek och nattliga barer inte haft tillstånd att öppna, trots att det godkändes av centralregeringen under en av de sista ”faserna” i ”alarmperioden”.

Man nu har man tagit nya beslut och de nattliga nöjena kan nu återupptas – även om dansen får vänta ytterligare på att bli godkänd. Gästerna måste beställa bord på förhand, och servering sker endast till borden. Dansgolvet får, som sagt, inte användas till dans.

Samtidigt har myndigheterna beslutat att uteserveringarna nu får fyllas till 100% av sin kapacitet. Serveringsställen inomhus får bara fyllas till 70%. Maximalt 300 personer inomhus och 1.000 personer utomhus. Minimiavstånd alternartivt mun/näs mask gäller.

Avståndet mellan grupper av solstolar sänks också till detsamma som det gällande minimiavståndet, det vill säga 1,5 meter.

På hotellen tillåts också boende tillsammans även om man inte är samboende vanligtvis.