Årets karneval blev inte riktigt som vi är vana vid. Den stora karnevalsdagen ställdes in i Las Palmas. Dock inte på grund av Coronaviruset, utan på grund av en mycket kraftig ”calima” – sandstorm – som drabbade öarna. Tre veckor senare ställdes även den stora karnevalsdagen på södra delen av Gran Canaria in – denna gång på grund av viruset.

I huvudstaden Santa Cruz, på grannön Tenerife, valde man att genomföra den stora karnevalsdagen, ”caliman” till trots. Detta har senare betecknats som en trolig anledning till att Tenerife drabbats så mycket värre av Coronaviruset än Gran Canaria.

Nu börjar man planera – och fundera – över karnevalen 2021. Egentligen skall den genomföras under februari månad i Las Palmas, men frågetecknen är många. Närvarande på ett möte häromdagen diskuterade olika lösningar, och de flesta ställde sig bakom en slutlig lösning på att senarelägga karnevalen till augusti – september. Hellre det än att fira den med minimi avstånd och begränsat antal personer på alla platser, något som nästan blir omöjligt vid en karneval… Något beslut togs inte ännu, så vi får tillfälle att återkomma till detta när vi vet mer.