Du er her:
Man med 2 kor

Villa de Santa Brígida


Santa Brígida ligger i høyden over Las Palmas by, og var en yndet tilholdsted for øyas mest velbesittende overklasse.

Ikke minst engelskmenne som gjorde seg til rike forretningsfolk her på begynnelsen av 1900 tallet. De bygde flotte villaer som man fortsatt i dag kan skimte konturene av bak store steinmurer og høy vegetasjon. Men også kanariere, storbønder og handelsfolk slo seg ned opp i fjellet der vekstligheten er stor og utsikten uslåelig, samtidig som tilgjengeligheten til storbyen, flyplassen og havnen er akseptabel.

Den gamle historien om Santa Brígida gjenspeiles i sitt naturlige miljø, noe som gjør en utflukt hit meget attraktiv. En av de tegn som viser urbefolkningens opphold her er Cueva de Los Frailes ( Frailes grotten). Den ligger ved siden av broen til la Calzada, nedgravd ved vulkanen Caldereta. Det er et reservat dannet av 37 naturlige grotter som ble oppdaget så sent som i 1933.

En herlig lørdagstemning i Santa Brígida

La Cueva de los Canarios (Los Canarios grotten) ligger på ved nordveggen ved Bandama gryten. Den ble brukt av urbefolkningen som fjøs til husdyrene, og er dekorert med berbiske skrifter. Mange keramiske krukker og redskaper som er funnet her tilhører utstillingen på Museum Canario (det kanariske museet i Las Palmas).

På vei mot Villa de Santa Brígida kjører du forbi naturmonumentet Bandama som ligger 574 m.o.h. og består av et område på 325 hektar. Det er den største av de to vulkanene som senest hadde utbrudd på Gran Canaria, for rundt 5000 år siden. På toppen av vulkaen, ved munningen for utbruddet “Pico de Bandamas” finner du en restaurant spektakulær utsikt. Her ser du ned i “Caldera de Bandama (krater gryta som er 200 meter dyp og 1 kilometer i diameter) hvor Spanias eldste golfklubb ligger på grønne tepper helt inn til kanten på krater gryta. Her ligger også Bandamas rideklubb vakkert til i landlige omgivelser, og med en herlig havsutsikt.

I området rundt Bandama og videre mot Villa de Santa Brígida kan man se odlinger av vindruer, og mange bodegaer i området rommer vin det er verdt å bli kjent med. Her finnes de kjente “Ruta de Vinos” der 7 vinprodusenter åpner for den som ønsker smake, og bli kjent med kanarisk vin.

I det du kommer til Villa de Santa Brígida, vil det nesten være umulig å unngå markedsplassen med sine bugnende stand, fulle av frukt, blomster og grønnsaker. Hjemmelagde kjeks og kaker, honning og aloa vera produkter er populære varer.

Når du vandrer inn i gamlebyen i Santa Brígida så finner du landsbykirken med sitt torg i forkant. I 1525 ble her først bygd et kapell der den nåværende kirken er plassert. Kirken  ble senere utsatt for en brann som man kan se strukturer fra inne i det opprinnelige kapellet. Kirken har et nygotisk eksteriør, mens interiøret er på samme måte som mange andre kirker på øya, delt opp i tre pararelle skip med samme høyde, og tønnehvelv. Rundt den gamle bykjernen tilbyr landskapet en en slående skjønnhet i all sin frodighet. Det inkluderer blant annet dalgangen Barranco Alonso Drago, der man finner et drageblodtre som man antar er mer enn 500 år gammelt, og som henger ut fra en klippe.

I 1599 skjedde den mest rystende hendelsen i den lille, fredlige byens historie. Den 25 juni 1599 gikk den Nederlandske flåte i land på La Isleta i Las Palmas, ledet an av Pieter van der Doez. Eldre, kvinner og barn ble sendt i hu og hast opp til La Vega (Santa Brígida), for å gjemme seg sammen med alt av verdi. Nederlenderne kom imidlertid etter, men ble lurt til å tro at det skulle foregå en forhandling. Slaget stod i Santa Brígida, kanarierne seiret og Pieter van der Doez måtte trekke seg tilbake. Derimot brente han store deler av Las Palmas før han tok med seg sine 1400 døde og 60 sårede og reiste videre til La Gomera for å plyndre videre. I dag kan du se minnesmerke i byen med ordene; “Por España y por la Fe Vencimos al Holandès” (for vårt  land og vårt mot seiret vi over hollenderne). Også byvåpenet bærer et minne over dette slaget, i form av et gyllent bånd med disse velsignede ord.

Santa Brígida området var tidligere preget av overflod på vegetasjon og et mangfold når det gjelder treslag; (lentiscos, almácigos, mocanes, madroños, dragos, acebuches, sabinas)

Abonner på oppdateringer

Få siste nytt fra Dag&Natt direkte på e-post

Ikke gå glipp av noen nyheter!

Varsler til e-posten din når vi publiserer nye artikler.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.

×

Handlekurv