Av Bente Storsveen Åkervall
[email protected]
Da den tyske ubåtenU-167 ble senket utenfor San Agustín

Kilde: www.u-historia.com /foto:archivo Santiago Guillèn

Av de 39 tyske undervannsbåter som ble senket under den andre verdenskrig, rundt den spanske kysten, ble kun en ubåt senket utenfor Kanariøyene. Utrolig nok gikk den ned utenfor en av dagens mest populære turiststrender; nemlig Playa de San Agustín. Det handler om U167, en ubåt av typen IXC/40 som var kjent for sin store handlingsradius.

Den 27. februar 1943 forlot U167 sin base i St.Nazaire (Frankrike) i selskap med U221. Til å begynne med hadde de ordre om å dra til Sør-Atlanteren, og deretter til det Indiske Hav. Men underveis fikk de en kontrabeskjed om å delta i bekjempelsen den tunge trafikken av konvoier som sirkulerte langs den vestafrikanske kysten.

I de påfølgende dagene deltok derfor U167 i senkningen av handelsfartøyet “Molly Picher” (den 17. Mars 1943) og “Moanda” (den 28.mars 1943). Etter det siste angrepet måtte U167 flykte med stor dybde for å unnslippe hevneangrep fra krigsskip. Mens de gjemte seg navigerte U167 mellom Kanariøyene og den afrikanske kysten på jakt etter flere byttedyr.

På morgenen den 5. april 1943, ble U167 oppdaget øst for Gran Canaria av et kampfly. Det var en Lockheed Hudson Mk.III (AM931/ZSW) som tilhørte 233-skvadronen til Royal Air Force, basert i Agadir. Den tyske ubåten blir straks oppmerksom på Hudson flyet og skyter tilbake da den blir angrepet. Men det lille bombeflyet endrer raskt taktikk og angriper fra en gunstigere posisjon. Da begynner U167 å synke. Dette utnytter Hudson-mannskapet og slipper 3 dypvannsbomber. Ubåten blir alvorlig skadet, et faktum som kunne verifiseres takket være oljeflekkene som kom til overflaten. Hudson flyet sirkulerer over punktet der ubåten har gått ned i en halvtimes tid før det må fly tilbake til basen i Marokko.

Lengt oppe til venstre ; En Lockheed Hudson fra R.A.F. Under ser vi U167 gå ned utenfor San Agustin stranden. Oppe til høyre og på bilde nedenfor; besetningen ombord på U167. På bildet lengst ned er ubåten berget og på vei inn til Las Palmas havnen.

I mellomtiden gjennomgår kaptein Kurt Sturm situasjonen nede i ubåten og fastslår at de ikke har noen mulighet til å kjempe videre. Ubåten har en bøyd propellaksel, en av de elektriske motorene er brent og ytterligere store skader kan påvises. Kaptein Sturm bestemmer seg for å forsøke å komme nærmere Gran Canaria-kysten, der han vil la ubåten synke etter først å ha sikret mannskapet.

På ettermiddagen kommer U167 opp til overflaten foran det som i dag kalles “Punta de Maspalomas” (spissen på sanddynene i Maspalomas).

Tre nautiske mil utenfor stranden i San Agustín senkes den tyske ubåten U167 den 5.april 1943 av et Lockhead Hudson fly fra Royal Air Force.

Det skulle vise seg at de hadde maksimal uflaks, og blir straks observert av et annet Hudson fly (V9169/ZSL) som patruljerte over området. De hadde sikkert oppfattet en beskjed på radioen “Enigma”, og ville kontrollere det andre Hudson flyets arbeide. Da de ser U167 komme opp til overflaten, slipper de umiddelbart dypvannsbomber, og ubåten går ned for telling.

Kystkommandoen til R.A.F. premierte mannskapet på Hudson-flyet for denne bragden. Men kanskje var det for tidlig å dele ut medaljer, for samme natt, kl. 20.00, kom ubåten U167 opp til overflaten igjen. Denne gangen lyktes det for dem å få ut store deler av besetningen, med hjelp av noen lokale fiskere som i området. Noen av besetningsmedlemmene ble igjen nede i ubåten med den hensikt å ødelegge sensitiv informasjon, dokumenter, kart, bøker og maskinen “Enigma”, og for å forberede påfølgende senkning av ubåten bare tre nautiske mil utenfor kysten av San Agustín.

De tyske sjømennene ble fraktet til Las Palmas av spanske militære tjenestemenn ombord på kystbåten ”Xauen”, der de ble fordelt som følgende; fem offiserer ble fraktet til Hotell Atlantic, mens resten av besetningen, totalt 48 mann ble kjørt ombord på dampskipet “Corrientes”, et tysk skip som siden begynnelsen av krigen lå forankret i bukten ved Puerto de la Luz. I dag vet vi at dette fartøyet var knyttet til det hemmelige nettverket og distribusjonen av tyske miniubåter, kalt “Etappendienst”.

Mannskapet fra ubåten ble tatt vel hand om. De fikk god mat, nye klær og livvakter slik at de kunne gå i land. Den tyske skolen på øya ”El Colegio Aleman” tilbød sågar de tyske sjømennene spansk undervisning og holdt fest for dem.

Operasjon VOGEL
I følge internasjonal lov, skal militære som blir fanget i et nøytralt land forbli beholdt der til krigens slutt. For mannskapet på ubåten U167 ble det ikke slik. Tvert imot ble det organisert en hemmelig flukt for tyskerne, som ble kalt “Operasjon Vogel” (fugl). Natten fra den 12 til den 13 april 1943, ble hele besetningen, bortsett fra èn overført fra skipet “Corrientes” til en slepebåt tilhørende det tyske rederiet Woermann-Linie som normalt opererte i Las Palmas havn. Slepebåten dro ut på havet til et avtalt punkt, der ubåten U455 ventet , ansvarlig for å ta den tyske, dyrbare lasten vekk fra Kanariøyene. Flere dager senere kom mannskapet tilbake på tysk territorium takket være hjelp fra enda tre undervannsbåter, U154, U159 og U158.

Hva skjedde med U167 som var senket utenfor San Agustin?
I desember 1951 ble ubåten hevet utenfor stranden i San Agustin av selskapet ”Compañía de Recuperaciones Marítimas S.A.” Det ble fortøyet flere steder i havnen i Las Palmas fram til dets skjebne ble bestemt. Til slutt ble U167 skrotet, men først ble to dieselmotorer demontert for gjenvinning. Det ble frukt-frakt båtene “Astene Primero” og “Astene Segundo”, som fikk nye motorer.

Selve skroget på ubåten ble brukt i en spillefilm. En annen anekdote fra denne historien er at da ubåten skulle tømmes for vann, ble det funnet tre intakte våpen, tre torpedoer av G/A-typen, med magnetisk sikring, uten tvil, en reell far for alle de som jobbet rundt dem.

I kjølevannet av dette kom det naturligvis sterke reaksjoner til det spanske utenriksdepartementet fra både fra engelske og amerikanske myndigheter.

Nedan: I 1951 ble ubåten hevet og brakt til havnen i Las Palmas