Mange ganger er vi veldig familiære med steds- og gatenavn, uten å ha en anesle om historien og eventuelt personligheten bak navnet. I denne artikkelen søker vi å stifte bekjentskap med noen av de navnene som pryder skiltene vi ser i bybildet.

Av Bente Storsveen Åkervall
[email protected]

Anna Lindh tok stor plass

Mordet på Anna Lindh skjedde den 10. september 2003 på varehuset NK i Stockholm. Anna Lindh var ved mordtidspunktet en av sosialdemokratens ledende politikere, hadde vært med i Sveriges regjering siden 1994, og Sveriges utenriksminister siden 1998. Året etter fikk hun en gate oppkalt etter seg på Gran Canaria.

Klokken 15.45, onsdag den 10. September 2003 forlot Anna Lindh, Sveriges utenriksminister og hennes venninne Eva Franchell det svenske utenriksdepartementets lokaler i sentrale Stockholm. Hun hadde på dette tidspunktet ingen livvakt, fordi SÄPO ikke forutså noen reelle trusler. De skulle ut og shoppe klær.

Tilstede da Anna Lindhs minne ble hedret på Amadores i 2004 var Sveriges daværende utenriksminister Laila Freivalds. I tillegg til en minnestein, som står vakker plassert med ryggen mot solnedgangen, fikk Anna Lindh også en gate oppkalt etter seg; Avenida de Ministra Anna Lindh

 Først gikk de to inn på kjøpesenteret Gallerian, og stoppet ved butikken Jackpot hvor Anna Lindh kjøpte seg en genser. De fortsatte ut gjennom Gallerians hovedinngang mot Hamngatan, krysset gaten og gikk inn i det kjente varehuset NK hvor de direkte tok rulletrappen opp til andre etasje, like etter kl.16.

Lindh og Franchell ruslet rundt i dameavdelingen på utkikk etter noe Anna kunne ha på seg til TV4s utspørring samme kveld. Inne i motebutikken FilippaK stod Anna og så på en kjole da en mann stormet inn i butikken og kastet seg over henne. Med en kniv kuttet han Anna Lindh i magen og på armene. Eva Franchell skrek høylytt og slo ham på hans venstre underarm. Mannen slapp da grepet om Anna, som falt sammen på gulvet. Han kikket raskt på Franchell før han forsvant ut av butikken

En mann som bevitnet hendelsen forsøkte å stoppe blødningen. Anna var ved dette tidspunkt ved bevissthet og ba Franchell om å ringe ektemannen.

Da ambulansepersonalet ankom NK, var blodtrykket til Anna Lindh svært lavt, hun var på vei inn i en sjokktilstand. Klokken 16.41 gikk nyhetsbyrået TT ut med nyheten om at Sveriges utenriksminister hadde blitt knivstukket. Like etter klokken halv syv neste morgen gav legene beskjed om at Anna Lindh hadde mistet livet. Hun etterlot seg ektemann og to små sønner.

Den 2 desember året etter ble Mijailo Mijailovic dømt til livstids fengsel av høyesterett for udåden, etter først å ha anket tingsrettens avgjørelse

Anna Lindh blir hedret på Gran Canaria

med ryggen til på Amadores stranden med havet, palmene og solnedgangen i bakgrunnen. Man kan spørre seg hvorfor akkurat henne? Hvorfor akkurat her? Det forteller ikke historien. Det er ingenting som tyder på at Anna Lindh hadde en forkjærlighet for Kanariøyene, eller at hun skal ha oppholdt seg her i perioder.

Som journalist var jeg selv tilstede under åpningen av gaten, og kunne derfor bevitne i egen person den spanske politikeren som i sin tale sa at kommunen ville med dette hedre alle nordmenn.

Det er mye som tyder på at man hadde forstått at Anna Lindh var en norsk politiker, og på den måten ville hedre alle tilreisende og overvindrende nordmenn. Vedkommende fikk en briefing av et sjokkert pressekorps, en spark på skinnleggen og tok seg snart inn igjen.

Tilstede var presse, konsulat og Sveriges daværende utenriksminister Laila Freivalds, samt Norrköpings musikskola, og spanske autoriteter.

Uansett er det mer enn fortjent at Anna Lindhs minne blir hedret, og det over den ganske verden. Kanskje finnes det en symbolikk i at Anna Lindh i 2003 var sterkt engasjert i den svenske innføringen av euro som valuta i Sverige. Her på Amadores stranden der familier fra alle verdenshjørner kommer med sine barn, for å nyte noen stille dager sammen i fred og fordragelighet, bør vi kanskje minnes henne som brått ble revet bort fra sine barns hverdag og fratok dem for alltid å igjen nyte en ferie sammen med mamma. Hennes mann Bo Holmberg kom aldri over sorgen etter mordet på Anna Lindh, og ble funnet død i sitt hjem i 2010, bare 7 år etter hennes bortgang. I et TV4- intervju med Bo Holmstrøm noen år tidligere fortalte han med varme en dialog mellom deres to sønner, 9 og 13 år gamle;

– Lille Filip säger: – David, det är så orättvist, jag är bara nio år och har tappat min mamma. – Ja, svarade David, det vet du väl – sa mamma nån gång att livet var rättvist?