Av Bente Storsveen Åkervall
[email protected]

Hurra for deg som fyller ditt år…

Sjømannskirken i Arguineguin fyller ikke bare år, de fyller også et stort behov for å ha et “hjem” i Syden. De fyller et tomrom der det er savn og ensomhet, de fyller tilværelsen med sosialt samvær, vafler, sang og glede. De fyller livet med håp og tro!

………ja deg vil vi gratulere

I 30 år har den norske sjømannskirken hatt sitt virke og sin tilstedeværelse på Gran Canaria. Ikke alltid har den ligget så tilgjengelig, og slik i ensom majestet som den gjør i dag ved strandpromenaden i Arguineguin. Den 30 november 2007 fikk Sjømannskirken skjøte på den nye eiendommen, en tidligere restaurant de kjente godt. Restauranten “La Mar”, drevet av svenske Kajsa Strandberg var lukket for alltid. Her hadde sjømannskirken i tidligere år arrangert 17. Mai fest og julemiddag. Nå stod lokalene tomme, og eieren lot seg overtale til salg. Og godt var det, for den tidligere sjømannskirken i Avenida del los Canarios (ved siden av Sunwing) var fylt til randen.

       -Men det var en god plass å ha sjømannskrykje i dei 18 år det gjekk an”, skriver Rune Birkeland, sjømannspresten som kom hit i 1988 med sin familie og som var med på oppstarten av Den Norske Sjømannskirken på Gran Canaria.

Den aller første tiden eide ikke sjømannskirken sitt eget lokale. Men den katolske presten, Fader Bajo tok imot nordmennene med åpne armer. Han lot sågar kopiere opp en egen nøkkel, og inviterte de til å bruke den katolske kirken som det skulle vært deres egen. Og slik ble det. Det ble også avholdt gudstjeneste hver søndag formiddag kl.10, på taket av kjøpesenteret i Puerto Rico. Stoler og bord stod under en presenning. Hver søndag ble de pakket ut og gjort om til en kirkesal under åpen himmel. Etter gudstjenesten ble det ommøblert til kirkekaffe, som jo er en obligatorisk del av gudstjenesten.

Sjømannskirken i Avendia de los Canarios
Etter hvert som turismen begynte å komme i større grad, utviklet Arguineguin seg raskt videre, og det ble aktuelt med en egen kirke. Det ble samlet inn penger, og folk var rause. Men å finne et passende sted til en overkommelig pris var ikke lett. Det ble til slutt ekteparet Odny og Thiis Haraldsen som kom til unsetning. De solgte det attraktive huset sitt med den idylliske hagestuen og det vide havet utenfor, og bidro dermed til at den norske sjømannskirken hadde fått sitt egne kirkebygg på Gran Canaria. Byggningen var bygd som et bosted og måtte naturligvis gjennomgå en stor renovering før den kunne tas i bruk. Det var da den danske bygningsingeniøren Johannes Nielsen dukket opp. Han ville ikke ha noen lønn, men han ville gjerne hjelpe til. Han gjorde en utrolig stor innsats for sjømannskirken. I Herres år 2002 kunne de åpne dørene til den nye kirken.

Men siden restaureringen av det nye kirken stod klar i 2008, kan man i disse dager gratulere den norske sjømannskirken med 30 års drift på Gran Canaria, og 10 gode år i de lokaler den befinner seg i dag.

Sjømannsprest Elin Græsli Storjord
I kontrast til en sjømannskirkens lange og tro tjeneste på Gran Canaria, treffer vi i dag sjømannsprest og daglig leder Elin Græsli Storjord, som bare har hatt sin virke på Gran Canaria siden august måned i år. Likevel beskriver hun sitt møte med kirken i Arguineguin, som “å komme hjem”.

      -Opplevelsen da jeg kom hit kan beskrives som inkluderende, åpen og hjertelig. Jeg var helt uten forkunnskaper, men ble møtt av en arbeidsplass med hjertet utenpå kroppen.

Elin Græsli Storjord beskriver dagens Sjømannskirke som en aktiv kirke som ønsker å berøre mennesker der de befinner seg. Hun har tidligere jobbet som sykehusprest, der man er veldig nær i sorg og tap, og opplever at på sjømannskirken er det mest fest og glede, men også nærhet.

At hun som daglig leder er ny i kirken, opplever hun som uproblematisk. Det handler om det “nye blikket”, eller innsynet utenfra som kan være nyttig. Men at det også er viktig for henne å skape plass til å være prest. Hun mener det er hennes oppgave å tilrettelegge for at de andre skal kunne gjøre jobben sin.

     -Jeg har ikke kommet hit for å være sjef, men for å være en god leder, sier hun oppriktig.

Denne uttalelsen er ord som falt i god jord hos oss alle, sier Bjørn WW Jørgensen som har vært kantor i kirken i 9 år.

Han er en sentral person i kirken, og kanskje spesielt i forbindelse med 30 års jubileet som naturligvis inkluderer mye sang og musikk.

Kantor Bjørn WW Jørgensen
Bjørn WW Jørgensen som egentlig drømte om å bli kirkemusiker og kantor under sin oppvekst, noe han slo fra seg etter musikkutdannelsen. Det var nok i 1975-76 han endret retning, og havnet i underholdningsbransjen for godt. Han spilte i Terje Fjærns Orkester sammen med Gro Anita Schønn og Dag Spantell. Orkesteret kompet flere av landets popartister, og det ble derfor en rekke topp-plasseringer. 

Videre har han jobbet som profesjonell musiker hele livet og spilte seg gjennom store arrangementer som Melodi Grand Prix, Amanda prisutdelingen og Spellemannprisen som pianist i TV-orkesteret. Han har jobbet under kapellmester Egil Monn-Iversen som i en periode ble kalt “Gudfaderen” i kultur Norge. Bjørn jobbet også som selvstendig kapellmester og musikalsk ansvarlig for NRK i mer enn 10 år, og senere flere år i TV2.

Han har medvirket i over 300 program, og har produsert mer enn 40 CD plater.

Bortsett fra å feire seg selv til glede for alle som kommer innom, er kirkens store oppgave å formidle tro i menneskers liv.

     -Og det gjør vi gjerne over nystekte vafler og en kaffekopp. Det skal føles godt å være velkommen “hjemom”. Det er også viktig med et åpent kirkerom for bønn og meditasjon, en stille stund til ettertanke. Men for øvrig har vi et stort kirkelig program som evner å favne bredt, forteller Elin.

Det er ingen tvil om at sjømannskirken i dag har en relativt voksen gjennomsnittsalder blant sine besøkere.

Noe som gjenspeiler gruppen av tilreisende nordmenn til øya generelt. Det kan i mange tilfeller medføre ensomhet og utenfor skap.

-Depresjon er en kjemisk reaksjon som ofte medfører isolering. Der har vi en stor oppgave i vår oppsøkende virksomhet, for å trekke folk inn i felleskapet. Mange ganger er vi avhengig av den klassiske ”bry-deg-kjæringa” som på en fin måte varsler om noen har uteblitt fra felleskapet.

Begravelser hører til sjeldenhetene på sjømannskirken av naturlige årsaker.

-Derimot blir det stadig mer vanlig med minnestunder hvis avdøde har hatt et liv eller virke på Gran Canaria. Selv om urnen sendes hjem til en begravelse, føles det naturlig å samles her på kirken for en vakker minnestund, sier Elin.

Men først og fremst handler sjømannskirken om gode møter og mye glede. Den norske sjømannskirken på Gran Canaria er den desidert største av alle sjømannskirker, og har over 100 000 besøkende i året. Og det er ikke bare kafeen med sine lekre smørbrød og søte fristelser som besøkes. I sesongen er det vanlig at høymessen fylles opp med 350-400 personer.

Det tror Elin Græsli Storjord at man kan takke folkelige prekener for, akkompagnert av gode toner og flott musikk. Hun vil også nevne at kirken har god kontakt med norsk barn og ungdom i nærmiljøet. Det finnes både kristen idretts kontakt og nattkafe, som hun opplever at de fleste fra videregående tiltrekkes av.

-Og så synes jeg det er så fint at vi begynner å ta opp tråden der vi begynte. Altså som sjømannskirke. Vi opplever at skip og borerigger med norsk mannskap som ankommer havnen i Las Palmas tar vel imot sjømannskirken når den knakker på døra.

Og så kommer vi til det gledeligste av alt, nemlig kirkebryllup og kjærlighetsglede. Sjømannskirken har i dag mellom 100 -150 vigsler i året, en høy andel som likevel har gått litt ned.

-Vigslene her nede følger samme konjunktur som hjemme i Norge. Der har også vigsler gått litt ned. Men fortsatt er det gledelig at så mange ønsker å gi sitt ekteskapsløfte her hos oss på Gran Canaria. Mange opplever det nok som enklere og mer befriende, andre opplever det som mer eksotisk. Derimot har vi kun hatt en likekjønnet vigsel. Det skulle vi gjerne hatt mer av sier Elin som stiller seg positiv til å feire kjærlighet mellom homofile og lesbiske

Se program for Jubileumsfest på kirken torsdag 15. November, Jubileums konsert den 16. November, Jubileumsgrøt den 17.november og Jubileumsgudstjeneste den 18. November.