Du er her:
Image

Ecoluna 2024 løfter kanariske viner til topps

- bokstavelig talt


I midten av september var Villa de Garafía, en kommune på øya La Palma, vertskap for den sjette utgaven av den regionale Ecoluna-konkurransen, den økologiske vinsmakingen som arrangeres på Kanariøyenes høyeste punkt, i en spektakulær setting: besøkssenteret Roque de los Muchachos, som ligger mer enn 2000 meter over havet. 

Denne symbolske enklaven bød ikke bare på majestetiske omgivelser over skyhavet, men også på unike klimatiske forhold som gjorde smakingen til en uforglemmelig opplevelse for deltakerne. 

I år presenterte syv vinprodusenter sine beste ønologiske referanser, og konkurrerte om de ettertraktede premieringene Ecoluna Gran Oro- (Super Gull), Oro- (Gull) og Plata (Sølv)-prisene. Blant vinnerne var vingården Eugenio Reverón Sierra, S.L., som vant tittelen Kanariøyenes beste økologiske vin 2024 takket være den ekstraordinære vinen Pagos de Reverón Blanco Barrica Ecológico, laget på 100 % Listán Blanco, som oppnådde en poengsum på 91,50.

Det ble også delt ut andre prestisjefylte priser, som prisen for beste image og presentasjon, som ble tildelt vinprodusenten José David Rodríguez Pérez for den omhyggelige utformingen av flasken og etiketten til Viñarda Blanco 2023. 

Arrangementet, som er det eneste i sitt slag på Kanariøyene, ble arrangert av byrådet i Villa de Garafía i samarbeid med Instituto Canario de Calidad Agroalimentaria – ICCA (det kanariske jordbruksinstituttet for kvalitetsmat) og Cabildo Insular (øyrådet) på La Palma, og samlet representanter fra alle Kanariøyene i en konkurranse som skilte seg ut ved sitt høye kvalitetsnivå og engasjement for økologisk vindyrking

Ordfører i Garafía, José Ángel Sánchez understreket viktigheten av å avholde denne konkurransen på Roque de los Muchachos, og sa at «disse unike omgivelsene ikke bare pynter opp konkurransen, men også fremhever kvalitetene til de økologiske vinene som deltar. Høyden og det enestående landskapet skaper en magisk atmosfære, der naturen og vindyrking møtes i sin reneste form. Garafía, med sin naturrikdom og sitt engasjement for bærekraft, befester sin posisjon i den økologiske produksjonen på Kanariøyene». 

Dette arrangementet fortsetter å posisjonere seg som en målestokk for den kanariske vinsektoren, ikke bare på grunn av kvaliteten på vinene som deltar, men også på grunn av sitt engasjement for bærekraftig produksjon og respekt for miljøet. I denne utgaven av Ecoluna smeltet høyde, natur og tradisjon sammen, og deltakerne fikk en unik sanse- og kulturopplevelse.

På toppen av øya La Palma finner du Roque de los Muchachos-observatoriet (ORM), i utkanten av Caldera de Tabriente nasjonalpark. Den ligger på en høyde av 2396 moh. i kommunen Garafia, og er et av de mest komplette teleskop observatorier i verden. Veien opp dit er verdt strevet med mye stigning og bratte kurver. 

Takket være den flotte himmelen over La Palma har dette observatoriet de beste forhold og forutsetninger for astronomisk forskning. Her finner du 15 gigantiske teleskoper fra ulike land, såvel som den nye generasjonen Cherenkov-teleskoper som gjør det mulig å studere universets gammastråler med særdeles høy energi. Her finner du også det største optiske- og infrarøde teleskopet i verden, samt astronomiske instrumenter for nattobservasjoner, robotikk, solfysikk og høyenergiastrofysikk. Med hjelp av disse teleskopene er det gjort store fremskritt i studier av universet, for eksempel bekreftelsen av sorte hull og den akselererende ekspansjonen av universet.

Det finnes også et nordisk teleskop NOT (Nordic Optical Telescope), som har fungert siden slutten av 80-tallet. Teleskopet har et hovedspeil på 2,56 diameter og er et natttkomitéeleskop. Det er ikke spesielt stort etter dagens standard, men det NOT “mangler” i størrelse, gjør den opp for i fantastisk optikk, fleksibilitet og brukervennlighet. Det er ikke sånn at alle observasjoner krever det største og beste teleskopet som finnes, slik som for eksempel NOTs nabo, Gran Telescopio Canarias (GranTeCan eller GTC) som har et rekordstort hovedspeil på 10,4 meter.NOT drives av en komité fra Danmark, Sverige, Island, Norge og Finland, men hvilken som helst astronom, med hvilken som helst nasjonalitet kan bruke den, i følge internasjonale avtaler.

Høyden og det enestående landskapet skaper en magisk atmosfære, der naturen og vindyrking møtes i sin reneste form.

NOT brukes av flere astrofysikere i Norge som blant annet har brukt teleskopet til å studere gravitavsjonslinser, stjerner, eksoplaneter og asteroider. Per nå er NOT det eneste bakkebaserte teleskopet som er tilgjengelig for norske astrofysikere som vil studere nattehimmelen (ettersom vi ikke er medlem av for eksempel ESO European Southern Observatory). 

Toppen av La Palma regnes som et av de beste stedene i verden for å observere himmelen, og det skyldes flere faktorer som at skyene befinner seg som regel lenger ned enn teleskopene, passatvinden, klimaet, den tynne og klare atmosfæren, og himmel-lover som er vedtatt på øya som blant annet sørger for minst mulig lysforurensning.

Abonner på oppdateringer

Få siste nytt fra Dag&Natt direkte på e-post

Ikke gå glipp av noen nyheter!

Varsler til e-posten din når vi publiserer nye artikler.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.