nov 3, 2023

Vin & ostar från Kanarieöarna

Gran Canaria kommer under november att bjuda på några gyllene tillfällen att kunna prova de unika kanariska vinerna och ostarna. Vi gör ett nedslag i San Mateo och Santa Brígida, men börjar med Las Palmas och saluhallen Mercado de Vegueta. Du ska få lite tips om några viner och ostar och hur du hittar dit.

Chaxi driver vinbutiken CanaryWine i saluhallen i Vegueta
Chaxi driver vinbutiken CanaryWine i saluhallen i Vegueta

Vin- och ostprovningen i Mercado de Vegueta
Titt som tätt ordnas det vinprovningar i saluhallen av vinbutiken CanaryWine. Nu senast med fem kanariska viner, som matchades mot fem ostar från Kanarieöarna och spanska fastlandet. Alltihop för bara 25€. Provningssällskapet utgjordes av trettiotalet kanarier och en och annan svensk. Jag kommer att bara att presentera tre viner och två av ostarna. Den här butiken handlar exklusivt med kanariska viner. Du hittar här några hundra olika viner från öarna. Det är alltid, när saluhallen är öppen, möjligt, att med ett litet sällskap välja något eller några viner, ta in en bricka med ost och iberisk skinka och slå sig ner och njuta. Du kommer att uppleva att du är i en ny värld.

Första vinet, Trevejos Espumoso Rosado 2019, 12%
Från Tenerife och högplatån i kommunen Vilaflor, hemort för Spaniens högst belägna vingårdar på över 1300 meter. Här skördas vinet så sent som i oktober. Sista skördedagen i år var den 16 oktober.  Det här är ett vin, som kan lagras och som växer och utvecklas med åren! Vinet framställs som champagne, det vill säga med en andra jäsning på flaskan. 

Miren Stillitani, Ruta del Vino GC
Miren Stillitani, Ruta del Vino GC

Därefter åker jästproppen ur flaskan (sp. degollar), och champagnekorken sätts på. Druvan är Listán Prieto. Relativt sällsynt druva idag. Det var den druva som kyrkan till slut fick tillåtelse att odla för framställning av nattvardsvin. Den druvan hittar vi fortfarande på sina ställen i bland annat Chile. En rest från de gamla missionsstationerna. Färgen på vinet är mjukt rosa – aprikos, ett resultat av en mycket skonsam pressning av den blå druvan.  Svag förförisk fruktig doft. I gommen upplevs en mjuk smekning av mycket fina bubblor, som bär med sig subtila smaker av, kanske lingon, samt en noterbar ton av bageri. Absolut en lämplig ”skumpa” till högtider. Kan köpas för runt 20€ i Vegueta.

Andra vinet Rocaíno 2022, Tinto Joven, och ost från Aguas de Fontanales
Nästa vin, Rocaíno 2022, Tinto Joven, 12,5% är ett ungt oekat vin från kommunen Artenara de Gran Canaria. Vinet har erhållit en silvermedalj i den internationella Wine & Spirits. Ett fylligt karaktärsfast vin med fin struktur. Rik doft och smak av frukter eller fruktkarameller. Toner av plommon och svarta vinbär. Angenäm tydlig syra, som lockar fram saliven. 

Till provningen matchas vinet mot en getost, curado, det vill säga lagrad ost, från Aguas de Fontanales, kommunen Moya de Gran Canaria. Osten är varumärkesskyddad! Getfarmen har 100 getter, som betar fritt över flera betesområden. Getterna flyttas emellan dessa allt efter årstiderna. Giftermålet mellan osten och vinet var i det närmaste en gudomlig upplevelse. Vinet kan köpas för 14€

Tredje vinet, en speciell pärla och ost från fastlandet
Det här vinet kommer från den mest sydvästliga spetsen av ön La Palma. Odlingarn ligger på en höjd av 300-400 meter över- och direkt vid havet. Jordmånen är sand med inslag av vulkanisk lera och allt är sedan vulkanutbrottet 1677, Volcan San Antonio, täckt av ett mäktigt lager av svart vulkanaska.  För att vinstockarnas rötter ska nå ner under asklagret, krävs handkraft. Man måste gräva sig ner. Det är ett större antal mycket små vingårdar, som tillsammans bildar Llanovid Sociedad Cooperativa på ön La Palma. 

Canary Wine butik

Vinet, en Malvasía Aromatica, Naturalmente dulce (ABV16%) är gjort på den endemiska (förekommer bara på Kanarieöarna) druvan Malvasía Aromatica. Druvan i det här området har världens högsta kilopris, 5€.

Med den perfekta balansen mellan den höga syran och sötman åstadkoms en smaksensation för gudar. Markant doft av söt druva eller russin och samma i smaken. Har vinet även toner av saltstänket från havet nedanför fältet? Hur som helst ett perfekt vin för läckergommar. Vinet gifter sig väl med den getost, från Sierra sur, cirka 40 kilometer nordväst om Granada, som prövades. Pris 37 euro kostar en liten flaska av vinet!

Feria de Vino & Queso i San Mateo 4 -5 november
Mässan har en mängd utställare och besökare. Garanterad feststämning. Du hittar viner, ostar, honung, frukt, grönsaker och bakverk från närområdet. 

Det finns gott om mysiga restauranger i den vackra staden San Mateo. Enklaste sättet att ta sig till San Mateo är med buss 303 från San Telmo (Las Palmas). Den går var 30:e minut.

Canary Wine butik

(Till San Telmo från Faro, Playa del Inglés och San Agustin tar du linje 30) eller linje 1eller 91. Mässan öppnar 10:00.

Feria km=0 i Santa Brígida den 18 – 19 november
Den här mässan går under namnet km.0, (kilómetro zero), vilket kan översättas till närproducerat. Den här ferian kommer även den att ha ett stort antal utställare och besökare och hög feststämning. Bodegor runt Santa Brígida kommer att ställa ut sina viner. Därutöver allehanda lokala livsmedelsprodukter och hantverk.

Bästa sätt komma till Santa Brígida med buss: Linje 303 eller 311 från San Telmo.

Mercado de Vegueta, Las Palmas
Saluhallen syns och nås från hållplatsen Teatro Galdós (hållplatsen innan San Telmo). Bussförbindelser från södra delen av ön linje 30 eller linje 1 (eller 91).

Öppettider: Måndag till torsdag 07:00 –  14:00. Fredag och lördag 07:00 –  14:30.

Casa del Queso
Ostens Mecca ligger i komunen Guía. Det är ett ostmuséum och även ett saluställe för ost. Vilka ostar som finns beror på årstid, som helt styr livet på getfarmerna.

Öppettider är onsdag – fredag 10:00 – 16:00, och lördag och söndag 10:00 till 14:00.  Bästa sätt att komma hit är med bil. Adress: Calle Hoya de la Prensa, 14, Montaña Alta.

Lycka till!