okt 10, 2023

En lidenskapelig familiehistore om viner og hester

Iñigo López de la Osa Escribano, driver sammen med sin kone Francesca Franco og hele familien, Bodegas Viritus prosjektet siden 2012.  Hele tiden med en illusjon og visjon om å gjenoppta og videreføre arven etter deres forfedre.

Faren Don Mariano Escribano de la Torre var general, og ansvarlig for kavaleriet i militæret. Iñigo og brødrene hans har derfor vært lidenskapelig opptatt av hester siden de var barn. Moren, Paloma Escribano, arving av en lang vinproduksjonstradisjon og som en av de første kvinnelige gründerne i vinproduksjonen i Ribera de Duero, var en visjonær innen innovasjon, biodynamikk, bærekraft og ikke minst har hun en særdelse respekt for naturen. Hun var opptatt av høy kvalitet på vinene sine. 

I 2012 var det tid for et generasjonsskifte. Det ble satset sterkt på utvidelse og teknologisk investering, noe som gjorde at Virtus posisjonerte seg blant de beste vinene i Spania. En lidenskapelig familiehistore om viner og hester.

Flaska och ett glas med El Sueco

El Sueco

“Svensken” blir navnet på denne vinen, oversatt fra spansk. Bare navnet på denne vinen pirrer umiddelbart nyskjerrigheten. I følge Bodegas Virtus i distriktet Ribera del Duero, så er navnet inspirert av ordet ”dygd”, et produkt som taler for seg selv. Det er synonymt med kraft, styrke, effektivitet, potens, gode egenskaper og beundringsverdige karaktersdrag. 

Ved å prioritere de unike egenskapene til en drue istenden for aldring, og gi stemme til dens essens, mener bodegaen at de er i stand til å produsere en ung, fruktig og silkeaktig vin, som har en uforlignelig effekt. 

Flaska

Det er en vin laget av Tempranillo-druen, i en økologisk avlingsprosess som  praksiseres i de ulike vingårdene som omgir bodegan Virtus, i Ribera del Duero området. En aldringsperiode på franske eikefat gjøres for å lokke fram den attraktive røyksmaken og alle kryddersortene som finnes lagret i druesorten.

El Sueco er en vin med flott fylde, rund og silkeaktig, med balansert syre. Smaken legger seg i munnen og gir lang ettersmak av kraft og svarte bær.

Svenska Systembolaget skriver så här; 

Spansk nyhet i beställningssortimentet! El Sueco från Ribero del Duero är perfekt till höstens vilt- och kötträtter. Dalahästen på etikettens framsida symboliserar Bodegas Virtus ägares uppväxt i Dalarna. Han fick smeknamnet El Sueco (svensken) vid hemkomsten till Spanien.

Vinet har en pigg och fruktig doft med toner av röda bär som mogna solvarma jordgubbar och inslag av charkuterier och ekfatskryddor. Smaken är välbalanserad och fruktdriven med toner av röda körsbär, plommon, solmogna jordgubbar och persika. De silkeslena tanninerna ger ett finstämt och fruktdrivet avslut. Passar perfekt till smakrika rätter på vilt- eller nötkött, gärna med svamp som tillbehör.

Druvorna kommer från producentens egna vingårdar som omger vingården i Aldeayuso i Ribera del Duero. De planterades av familjen för cirka 30 år sedan. Noggrann selektering gjorde att endast de bästa druvorna pressades försiktigt för att sedan jäsa i små ståltankar. Vinet genomgick malolaktisk jäsning på ståltank och vinet fick sedan vila på franska ekfat under 12-14 månader innan buteljering.

Den spanska regionen Ribera del Duero är en av anledningarna till att svenskar numera kan fler regioner än Rioja. Den nordliga regionen har haft vinproduktion i flera tusen år och har blivit känt för sina högkvalitativa och kraftiga rödviner, som ibland beskrivs som Rioja med extra allt. Precis som i Rioja görs de flesta vinerna på druvan tempranillo, som här går under namnet tinto fino. I regionens kontrastrika klimat får druvan lite mindre bär, tjockare skal och högre sockerinnehåll, vilket ger kraftfulla viner med god lagringspotential och lite högre alkoholhalt. El Sueco är ett utmärkt exempel på just denna stil.

Flaska med El Sueco

Bodegas Virtus

Familjen Escribano har gjort vin i Ribera del Duero i många år, men produktionen låg nere en tid. År 2012 återupptogs den av Iñigo López de la Osa Escribano, som såg potentialen i de fantastiska odlingarna i Ribera de Duero. Egendomen satsar idag på en relativt liten men högkvalitativ produktion, där hållbarhet ligger i fokus. Produktionen är ännu inte ekologiskt certifierad, men alla förutsättningar finns och man jobbar på att få en sådan. De har gjort stora investeringar i modern teknik och har som uttalat mål att göra de bästa vinerna i Spanien.

Gällande exportförsäljning fokuserar de faktiskt bara på fyra länder utanför Spanien: Sverige, USA, Schweiz och Mexiko.

Motiven på etiketterna är hästrelaterade, vilket bottnar i ägaren Iñigos enorma intresse för ridsport. Dalahästen El Suecos framsidesetikett symboliserar dessutom Iñigos uppväxt i Dalarna. Han fick smeknamnet El Sueco (svensken) vid hemkomsten till Spanien.

Vinen kan bestilles på Systembolaget til kr. 229,-
Koster 20,50 euro på Kanariöyene (El Corte Ingles)

Dalahäst från etiketten
Dalahästen i San Agustin

Om du ikke har lagt merke til det flotte Dalahästen i San Agustin, som i 2012 ble reist til minne om de første, svenske pionerene som etablerte seg på sørsiden av Gran Canaria.

Bronse statuen ble laget på initiativ av interesse organisasjonen ”Los Suecos” i forbindelse med 50 års jubileet for turismen på øya. 

Läs om den händelsen här: da turismen kom till öya