Øyhopping på Kanariøyene

Mange forbinder begrepet ”øyhopping” med de greske øyer, men hvorfor ikke gjøre det også på Kanariøyene. De fleste har kanskje besøkt Tenerife og Lanzarote som er kjente for de fleste skandinaver i tillegg til Gran Canaria. Men har du ikke lyst til å vandre langs de endeløse strendene på Fuerteventura, ta en svipptur innom Valverde på den lille øya El Hierro og smake på den lokale vinen Taranjara, eller vandre på øya La Palma som sies å være den vakreste og frodigste av dem alle?

Karta på öarna
Textruta<br />

La Gomera
La Gomera er den nest minste av de bebodde Kanariøyene, og er kjent for sitt plystrespråk.  La Graciosa er mindre, og den minste bebodde øya i areal. La Graciosa og El Hierro er mindre. De fleste bor i San Sebastian de La Gomera, som er hovedstaden, og dit fergen går, og i Valle Gran Rey på sørkysten. Disse to stedene, sammen med Playa de Santiago, er de viktigste stedene for turismen på øya. La Gomera er 22 kilometer på det bredeste, rimelig rund, som Gran Canaria, og det høyeste punktet er Garajonay på hele 1487 m.o.h. Hvis du er innom sydsiden av Tenerife, så er det en grei båttur over til La Gomera med Fred. Olsens ferge. Da drar du fra en turistmaskin til ei øy i fred og ro. Og Tenerife ligger bare 3 mil unna. 

El Hierro

El Hierro er verdens første øy som er selvforsynt med energi etter å ha bygd et unikt, kombinert vindkraft og vannkraftanlegg. Dette ble satt i drift sommeren 2014, og kan forsyne øya med 80 prosent av energibehovet. Siden 2011 har øya vært rammet av et stort antall større og mindre jordskjelv, de kraftigste med styrke på mellom 4,5 og 4,9 på Richters skala. Skjelvene forekommer som vulkanske utbrudd i havet omkring fem kilometer utenfor kysten på sørsiden. Stopp gjerne på veien og ta et dupp i naturbassengene ”La Maceta”!!

La Palma
Besøker du La Palmas så bør du kanskje reservere en natt til å filosofere over stjernenes verden, enten ved hjelp av en guidet tur eller fra en av kikkertene. Den vakre øya har verdens nest største stjerneobservatorium, et fantastisk naturreservat og trivelig hovedstad. Likevel ble den lille øya, den helt store ”snakkisen” etter det store vulkanubruddet som både skremte og fasinerte en hel verden. 

Tenerife
Det mest spennende med Tenerife er utvilsomt at Spanias høyeste fjell befinner seg her. Vulkanen Teide som nesten alltid har en snødekt topp rager 3718 meter over havet. Sørsiden av øya kan minne om sørsiden av Gran Canaria, derfor synes vi at nordsiden med hovedstaden Santa Cruz er den mest spennende. Byer som Icod de los Vinos og La Orotava  er omgitt av frodige marker, hvor det vokser både frukt, grønnsaker og vindruer. Noe av det fineste med Tenerife, er at man har tatt vare på den første arkitekturen fra 14- og 1500-tallet. Det finnes flere byer hvor du kan oppleve dette. En av de eldste og vakreste byene på Tenerife, La Orotava, ligger i åssiden over Puerto de la Cruz. Men det er flere byer du bør få med deg: Adeje, Arona, Granadilla de Abona, Puerto de la Cruz, Santa Cruz, Icod de los Vinos, Los Rejalejos, Tacoronte og Garachico, som ble grunnlagt av italienere i år 1496 – kjøpmenn fra Genova. Alle har det felles at du her kan oppleve gamle, historiske bymiljøer fra den tid da Tenerife ble kolonisert på 1400-tallet. Du må selvfølgelig også få med deg universitetsbyen San Christobal de la Laguna, som er oppført på Unescos liste over Verdensarven på grunn av sin enhetlige og godt bevarte arkitektur. Thor Heyerdals pyramidemuseum i Guimar er også verd å få med seg, for spesielt interesserte.

Lanzarote
Lanzarote har spektakulære strender, et utrolig vulkansk terreng og et flott klima, samt en særegen stil. Dette gjør den helt spesiell. Lanzarote er den gjerde største øya av Kanariøyene med noe under 145 000 innbyggere. Hele øya er preget av arkitekten og kunstneren Cæsar Manrique, (født i Arrecife på Lanzarote). Han startet turistutviklingen og har satt begrensninger på fargevalg, høyder på bygg og mye mer for å skape harmoni. Dette for å ta vare på kulturarven, og det medvirket til at øya ble et Biosfærereservat. Han har også etterlatt seg noen flotte turistattraksjoner som må besøkes. Timanfaya nasjonalpark med ”Montañas del Fuego” (ildberget) må oppleves, likesom den usedvalig gode hvitvinen fra Lanzarote som har blitt vide kjent, laget av ”Malvasia Volcànica”, druesorten som vokser på lavasand. 

Fuerteventura
Fuerteventura er for kanarierne selv den desidert mest populære ferieøya. Dette mye på grunn av den mye melissanden og det turkise havet som ingen av de andre Kanariøyene kan måle seg med. Også kilometer på kilometer med de samme fristende strendene. Hit skal du dra for å få ro i sjelen, glem natteliv og shopping. Denne øya handler kun om late strandager og forfriskende dukkerter, og lokale restauranter som tilfredsstiller alle behov. 

Vi anbefaler på det sterkeste disse fantastiske turbøkene skrevet av Anita og Birger Løvland. Her er et lite utvalg i serien om vandringer og turguider de har produsert. De har gjennom sitt virke og store interesse foretatt øyhopping på Kanariøyene ved flere tilfeller. Gjør som Anita og Birger gjorde, og følg i deres fotspor!