Kafepaket
Lyxkaffe odlas i Agaete på
Gran Canaria
I Agaetes dalgång ligger Platinium kaffeplantage som odlar gourmetkaffe. En av Europas enda kaffeplantager. I samma dal finns fler plantager och här har man odlat kaffe i 200 år.

av Karin Gonzalez Bergh

Karin mitt i kaffe plantorna

Arabica-kaffet kommer ursprungligen från Etiopien och växer normalt inte i Europa, men ägaren Santiago Lugo berättar att i Agaetes dalgång råder ett speciellt mikroklimat som är gynnsamt för kaffeplantan. Kaffebönorna skördas för hand en och en då de mognat och är röda. Det är speciellt viktigt att låta den lilla stjälken sitta kvar – annars återkommer inte bönorna.

Ett krävande arbete med andra ord. En planta kan ge upp till 7 kilo bönor och av dessa 7 kilo så blir det 700 gram kaffe.

Bönorna torkas på särskilda afrikanska bord innan de rostas. Torkningsprocessen påverkar smaken som gör att Agaete-kaffet skiljer sig från mängden. Ett unikt kaffe som endast säljs här och i El Corte Ingles´ delikatessbutik – till priset av 30 euro för 250 gram kaffe.

Karin Rostar bönor

Hos Platinium kan du gå en guidad tur för 10 euro och då ingår smakprovning av kaffe och en del andra delikatesser som säljs här. Du får även prova att rosta kaffebönorna. Vill du inte gå den guidade turen så kan du dricka kaffe med smakprovning för 4 euro på den trevliga lilla terrassen.

Lådor med kaffebönor
Olika bönor
Sörplar kaffe