VERMUT GJØR COME BACK
Det er trendy, men også tradisjon
Cary Grant

En “aperitivo” er godt forankret i livsstilen i land som Spania. Trender går i sirkel, og aperitivo-drinker som vermut har vært populært lange, men kanskje borte fra det urbane storbylivet noen år. Nå er den i alle fall på full fart tilbake!

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Hva er vermut?
Vermut lages tradisjonelt på hvitvin. Vanlige urter å bruke i fremstillingen av en vermut er nellik, korianderfrø, kardemomme, einebær, appelsinskall, kanel, kinin og anis. Nøytral sprit brukes for å øke alkoholprosenten. Av og til brukes gin til dette formålet. Vermut holder et alkoholnivå på gjennomsnittlig 15 % når den serveres på masse is. Du får svakere og sterkere vermuter Vermut er med andre ord en sterkvin som er aromatisert ved hjelp av brandy, urter, krydder og malurt – og eventuelt søtet med sukker. Malurten som brukes i vermut er den samme som brukes for å lage absint. Det latinske navnet på malurt er faktisk Artemisia absinthium. Vermut kommer vanligvis i en av fire farger: klar, blekgul, oransje eller rød. Navnet vermut stammer fra det tyske ordet for malurt, «wermut.». Historien og opprinnelsen til Vermut går tilbake til antikkens Hellas, hvor vin ble blandet og maserert med krydder og aromatiske planter, for å produsere medisiner. 

Vermut, slik vi drikker den i dag, ble til i Torino i Nord-Italia på slutten av 1800-tallet. Der ble den også først brukt som medisin, og senere som aperitiff. En aperitiff er ment for å “åpne” ganen for nye smaker før et måltid.

Dagens Vermut er en hetvin som består av en kvalitetsnøytral vin base, tilsatt et snev av absint og andre bitre krydder. Vinprodusentene bruker mellom 50 og 80 forskjellige ingredienser for å lage den, 

hvilket gjør den til en av drinkene med det bredeste spekteret av nyanser, smaker og aromaer. To hoved familier skiller seg ut; den svarte/røde som gjerne er den søteste, og den hvite som gjerne er den tørreste. Med andre ord, en urtebasert drink, som ikke er så alkoholtung og som virker oppkvikkende og forfriskende.

I alle tider har store personligheter blitt forbundet med Vermut. James Bond, eller agent 007 drakk gjerne en Vermut ette endt oppdrag. Den spanske maleren Salvador Dalì drakk klassiske vermuter i selskap med sin muse Gala. Det er en kjent sak at skuespilleren Gary Grant drakk en kald vermut med oliven før hver filminnspilling, et rituala som roet ned nervene. Frank Sinatra, Oprah Winfrey og Ernest Hemingway er andre personligheter man forbinder med kunsten å drikke vermut.

Manuela Jimenez Las Palmas

Manuela Jimena bar og restaurant finner du midt i hjertet av gamlebyen Vegueta.

Vermut er også brukt i cocktails.
Hva hadde en Dry Martini vært
uten en tørr vermut?
Eller en Negroni uten en søt vermut?

Vermut på Kanariøyene
Pandemien og den spente verdenssituasjonen har trigget kreativiteten også hos kanarierne. Mange søker nye leveveier, og både tør og vil satse på yrker som forhåpentligvis gir avkastning og stabilitet i framtiden. Nå er denne populære retro-drikken i ferd med å gjøre sitt korstog ned til Kanariøyene. I tillegg til at man får stifte bekjentskap med gamle og kjente vermut merker, dukker det stadig opp nye varianter. Også kanariske!

I storbyer som Barcelona og Madrid vet vi at såkalte Vermut Barer har ligget på popularitets toppen en god stund. De finnes selvfølgelig i moderne og minimalistiske utgaver, men de mest oppsiktsvekkende er likevel de gamle retro barene som ser ut som en gammel landhandel eller krambod.

Her er det høyt under taket i flere betydelser av ordet, og veggene fylt med flasker fra gulv til tak. Folk stimler sammen og balanserer glass og små tapas asjetter som profesjonelle sjonglører, mens de bryter ut i latter eller diskuterer heftig med masse mat i munnen og gestikulerer intensivt.

Vermuteria Valentina

Vermut El 18
Under et sommelier kurs på La Guancha, straks etter at alle ble sluppet “fri” etter pandemien, møttes en rekke representanter for vinprodusenter på Tenerife. Felles hadde de et dilemma, nemlig mange liter usolgt vin som de ikke visste hva de skulle gjøre med. Det var da en bartender kom opp med den strålende ideen; “Hvorfor lager vi ikke en vermut??”

På den måten startet eventyret “El 18”, som rett og slett er nummeret på Bodegas La Lomo som ble utgangspunktet for tilvirkningen. Abel Lòpez gikk i gang med en prosess som har tatt mye tid med prøving og feiling, men som til slutt har gjort seg utslag i en rød og en hvit vermut, som etter eget utsagn er skreddersydd for Kanariøyene.

Flaska med Vermut 18

Primo
Fra Lanzarote har det også dukket opp en Vermut som bærer det klingende navnet “Primo”. Som de fleste vet betyr det “søskenbarn” på spansk. Så om vi i Norge har et “søskenbarn på Gjøvik”, så har man altså her på Gran Canaria, et søskenbarn på Lanzarote! Men “Primo” i dette tilfellet referer nok til “Primero”, altså den førstefødte.

Den røde vermuten er laget av to av de mest karakteristisk druene på naboøya Lanzarote; malvasia og diego. Rabarbra og gentiana gir en velbalansert bitterhet. Infusjon av kaktusfrukt og plamehonning gir en betegnende rubinfarge. En original blanding av typiske planter fra det vulkanske Lanzarote som er smeltet sammen i en uforlignelig vin.  Spesielt palmehonning og fiken gir vermuten dens signifikante, varme fargetone.

Den hvite vermuten er også laget av to av de mest karakteristisk druene på naboøya Lanzarote; malvasia og diego før den fusjoneres med maserasjon. Ved hjelp av alkohol trekkes det ut smaks- og fargestoffer fra urter, bær og frukter. Her brukes  blant annet kanarisk appelsin, malurt, rabarbra, nyper, chinchoa, pære og palmehonning. Serveres kald med isbiter og tørket appelsinskive.

Primo de Lanzarote er et prosjekt som offisielt startet i 2017. Bak prosjektet står italienerne Davide Musci, Luca Fissolo og Alberto Sanino, fra Piemonte som har vært bosatte seg på Lanzarote i årevis. Etter en tradisjon fra hjembyen Torino, startet Davide en Vermut-satsing ved å bruke kvalitetsvin fra øya Lanzarote som han elsker og hvor han har vært basert i årevis. Vennene hans og nå partnere Luca og Alberto har vært involvert og promotert prosjektet, og bidratt med deres erfaring (de er eiere og ledere av Alma de Canarias, et

Flaskor med Primo Vermut

Etter en tradisjon fra hjembyen Torino, startet Davide en Vermut-satsing ved å bruke kvalitetsvin fra øya Lanzarote som han elsker og hvor han har vært basert i årevis. Vennene hans og nå partnere Luca og Alberto har vært involvert og promotert prosjektet, og bidratt med deres erfaring (de er eiere og ledere av Alma de Canarias, et håndverks firma på Kanariøyene som produserer høykvalitets parfymer og kosmetiske produkter). Sammen har de laget en original oppskrift på den første vermuten på Kanariøyene, gjenutviklet oppskrifter og eksperimenter med maserasjon av  planter som malurt, koriander, timian, hyllebær, kanarisk salvie, kanarisk safran, kaktus frukter og kanariske  appelsiner. Men fremfor alt med vin fra Lanzarote-druer, Malvasia Volcánicas-varianten og Diego.

Hvor drikker man Vermut i Las Palmas?
För en bättre läsupplevelse ladda ner artikeln i pdf format:

SIdor 24-25 i pdf format
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 11)