I 1991 ble hennes far Robert Maxwell funnet flytende død utenfor kysten av Gran Canaria

Ghislaine Maxwell ble funnet skyldig i å skaffe unge piker til finansmannen Jeffrey Epstein, og for å tilfredsstille hans utrettelige, seksuelle behov. Jeffery Epstein levde tett på menn som Bill Clinton, Kevin Spacey, Bill Gates, Donald Trump og britiske prins Andrew.

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Robert Maxwell
Robert Maxwell kjøpte suksessivt British Printing Coproration, Mirror Group Newspapers og Macmillian Publishers blant annet.

Etter en lang stund på rømmen ble Ghislaine Maxwell (født 1962) funnet den 2. Juli 2020 i et ensomt hus i den amerikanske staten New Hampshire, der hun hadde gjemt seg, etter å ha vært på rømmen i over et år.  Rettsaken mot Ghislaine Maxwell begynte den 29. Novmeber 2021. Den mye omtalte finansmannen Jeffrey Epstein ble funnet død i sin fengselcelle den 10. August 2019. I følge myndighetene var det selvmord. Han skal angivelig ha hengt seg.

Kan skandaler være arvelig?  Rike Ghislaine Maxwells engasjement med Jeffrey Epstein gjorde henne til et stort navn i kjendisverden. Men hun var allerede datteren til en meget beryktet mann. Han endte sitt liv utenfor kysten av Kanariøyene. Nå sitter datteren bak lås og slå, og det venter en livstids dom.

Robert Maxwells mystiske død utenfor Kanariøyene
Da Ghislaines far, Robert Maxwell døde i 1991, var den offisielle dødsårsaken et hjerteinfarkt, men ikke alle var like overbevist. Ryktene svirret om at den store avisbaronen, hvis kropp ble funnet i havet nær Kanariøyene, etter å ha falt over bord fra sin yacht, hadde begått selvmord eller blitt myrdet?

Gjennom hele livet jobbet Maxwell utrettelig for å skjule sannheten om seg selv. Han endret navn, fornektet sin religion og spilte skallspill med store formuer i et forsøk på å få inngang til det britiske aristokratiet, og for å tilhøre klanen av internasjonale milliardærer, forretningsmenn og maktmeglere. Planen fungerte.

Ghislaine Maxwell

Ghislaine Maxwell er datter til avismogulen Robert Maxwell som eide New York Post og Daily Mirror. I en periode arbeidet hun som del av ledelsen av New York Post. Hun arbeidet også i avisen The European, som også den var eid av hennes far. Hun ble kjent for sitt forhold med Jeffrey Epstein.

I juli 2020 ble Maxwell arrestert for å ha medvirket i seksuelle overgrep mot flere unge jenter.Hun ble dømt for sexhandel med mindreårige den 29. desember 2021.

Det vekket naturligvis stor interesse i spansk media
Det vekket naturligvis stor interesse i spansk media, da Robert Maxwell ble funnet død i havet utenfor Gran Canaria i 1991.

I løpet av sin levetid ble Maxwell en global medie-magnat og drev aviser som Londons Daily Mirror og New Yorks Daily News. Han ble medlem av det britiske  Parlamentet og sterkt mislikt av personer som Rupert Murdoch og Margaret Thatcher.

I biografien Fall: The Mysterious Life and Death of Robert Maxwell, Storbritannias mest beryktede mediebaron, følger forfatteren John Preston historien om Maxwells liv, fra en fattig barndom i Tsjekkoslovakia til høydene av berømmelse og formue. 

Robert Maxwell luksus yacht
Robert Maxwell luksus yacht var oppkalt etter hans yngste favoritt datter Ghislaine.

Preston skildrer hvordan penger og makt kan brukes til å skjule et helt liv med hemmeligheter og løgner. I dette utdraget vises Maxwells uhyggelige evne til å avlede oppmerksomheten med overflod – og fungerer som en skremmende påminnelse om at eplet aldri faller langt fra stammen.

Hvem var Robert Maxwell?
Ian Robert Maxwell ble født under et helt annet navn den 10.juni 1923 i Tsjekkoslovakia. Han reiste fra fattigdom til Storbritannia der han bygget et omfattende globalt medieimperium. Etter hans død ble det avslørt store økonomiske problemer.

Tidlig i livet rømte Maxwell, den gang en ortodoks jøde, fra nazistenes okkupasjon, og sluttet seg til den tsjekkoslovaksike hæren i eksil under andre verdenskrig. Han deltok i invasjonen på D-dagen, og selveste offiser Bernard Montgomery overrakte ham tapperhetsmedaljen for aktiv tjeneste i den britiske hæren.  Selv mistet han hele sin familie under Holocaust.

Bok om Robert Maxwell

Hans liv i Storbritannia etter krigen
I de påfølgende årene etter krigen jobbet han med å bygge opp sine mediebedrifter, og gjorde  Pergamon Press til et stort forlag. Etter seks år som Labour-parlamentsmedlem på 1960-tallet, la Maxwell igjen all sin energi i virksomheten og kjøpte suksessivt British Printing Coproration, Mirror Group Newspapers og Macmillian Publishers blant annet.

I Paris møtte han sitt livs kjærlighet, den franske tolken Elizabeth Meynard, og de to giftet seg i  mars 1945. Mens Robert bygde et medie-imperium fødte Elizabeth barn. Det skulle bli ni fødsler totalt, men bare sju barn vokste opp. Allerede fire år før Ghislaine ble født, rammet tragedien for første gang, og datteren Karine døde av leukemi i en alder av tre.

Noen dager etter at Ghislaine ble født, juledag i 1961, slo tragedien til igjen. Hennes 15 år gamle storebror Michael var involvert i en bilulykke der en sjåfør sovnet bak rattet. Michael Maxwell gikk i koma og fortsatte å være i koma, dag etter dag, uke etter uke, år etter år.

Robert Maxwell med sin datter
Robert Maxwell med sin datter Ghiselaine til høyre og sin franske kone Elizabeth til høyre ,

– Hele familien var fullstendig knust fordi han på mange måter var lederen av flokken og mine foreldres øyestein, sa Ghislaine Maxwells bror Ian Maxwell til den australske TV-kanalen ABC i 2020.

Maxwell førte et luksuriøst liv og bodde i Headinton Hill Hall i Oxford, hvorfra han ofte fløy i helikopteret sitt, eller seilte i sin luksusyacht “Lady Ghislaine”. Han var ofte invorlvert i kontroverser, men pleiet nøye sin omgang med konglige, politikere, presidenter, filmstjerner og forretningsmagnater. I 1989 måtte Maxwell selge vellykkede virksomheter , inkludert Pergamon Press for å dekke gjeld.