På utkikk etter utsiktspunkt…

I kommunen San Bartolomé de Tirajana ligger det spesielle naturreservatet Maspalomas- dynene. En triangelformet ørken som danner selve sydspissen av Maspalomas stranden. Hit hvalfarter tusenvis av turister fra hele verden for å la seg fasineres av de gyllene ørkendynene, sole seg i de store sandformasjonene eller vandre langs den kompakte sanden som som markerer skillet mellom Atlanterhavet og ørkendynene.

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Sittande på en utsiktspunkt
3 utsiktspunkter i Maspalomas

I regi av Den Norske Klubben i Arguineguín dro et busslass med nordmenn til Maspalomas for å ta i nærmere ettersyn de 3 mest kjente utsiktspunktene  i Playa del Inglés/Maspalomas. Første stoppested var ”Mirador Campo del Golf”. En liten terrasse ved Calle Canada 11, i Playa del Inglés der man ser utover det grønne golfteppet i Maspalomas. Et fantastisk sted å nyte solnedgangen.

Deretter dro vi til Hotel Riu Palace, lengst ned på Avenida Tirajana. En portal gjennom det kjente, vakre hotellet tar deg ned på en nesten nybygget Mirador. Et spektakulært utsiktspunkt og en nærhet til sanddynene i Maspalomas. Her blir de desidert beste feriebildene tatt hvert år! Tredje stopp denne dagen var Mirador Dunas de Santa Monica, der man får et blikk mot sørøst. Her ser man også hvordan vegetasjonen har fått inntog i de vakre sanddynene.

Mirador Campo del Golf

Mirador Campo del Golf viser vakker grønske og vakre feriebosteder, med havet i bakgrunnen.​

Mirador Dunas Santa Monica

Mirador Dunas Santa Monica viser sanddynene fra sør mot øst, med havet i bakgrunnen.

Masdunas – prosjektet

I slutten av 2018 startet Gran Canarias øyråd (Cabildo)  i samarbeid med komunen San Bartolomé de Tirajana arbeidet med en handlingsplan for å gjenopprette økosystemet i sanddynene. Dette er et miljøprosjekt som har som hovedmål å beskytte og bevare de naturlige sanddynene, en svært viktig miljøressurs og et vernet naturområde av stor økologisk betydning. Bevaringsplanan er i utgangspunktet ment å strekke seg over to år, og målet er at vi alle kan fortsette å nyte dette naturparadiset i lang tid fremover.

Nytt liv for sanddynene

Prosjektet går under navnet «Masdunas». Målet er å sikre at denne naturskatten på det sørlige Gran Canaria ikke forsvinner og beholder sine miljøverdier. Ørkendynene er også en av øyas viktigste turistattraksjoner, derfor er det ekstra viktig å finne en balanse som ivaretar alles interesser.

Fra San Agustín kan du vandre langs vannkanten helt til fyrtårnet i Maspalomas. Godt for bena, og godt for sinn og sjel!

Hva skjer?

Slitasjen i Maspalomas ørkenen har blitt stadig tydeligere de siste tiårene. Utbygging og annen menneskelig påvirkning har forstyrret vindretninger og bevegelser i luften og sanddynene, som igjen fører til at sanden forsvinner. Det er anslått at cirka 45 000 kubikkmeter sand skilr ut og havner på havbunnen hvert år.

Dette har medført en ukontrollert økning av vegetasjon i områdene lengst borte fra havet, noe som reduserer sanddynene og fører til at stadig større arealer eroderes. Det biologiske mangfoldet påvirkes negativt, det samme gjelder dyre- og plantelivet i området. Hvis denne utviklingen får fortsette, kan sanddynene forsvinne i løpet av mindre enn en generasjon.

Nærmere sanddynene kommer du ikke

Mirador Dunas Santa Monica viser sanddynene fra sør mot øst, med havet i bakgrunnen.

Hva skal gjøres?

Gran Canarias øyråd (Cabildo) og kommunen San Bartolomé de Tirajana samarbeider nå om å gjenopprette økosystemet i flere trinn gjennom en handlingsplanen. De første tiltakene for å verne naturområdet er allerede iverksatt, blant annet ved merking av anbefalte stier, restaurering av skadede områder, vern av den lokale faunaen og plassering av informasjonsskilt ved inngangene.

Miljøvernplanen for Maspalomas sanddyner omfatter også vedlikehold av de åtte kilometerne med veier og stier som går gjennom reservatet og som er avgrenset med skilt og pullerter. Maspalomas sanddyner vil ikke være stengt for publikum. Hensikten med verneplanen har aldri vært å forby adgang til sanddynene, men å veilede besøk på en bedre måte. Dette gjøres ved hjelp av en rekke avgrensede stier og veier som er forenlig med vern av og respekt for miljøet.