La Palma- La isla bonita

Den vakre Kanariøya som for mange har vært en ukjent perle. Det er ikke tilfeldig at den har fått tilnavnet “La Isla Bonita” på grunn av sin mektige natur og frodighet. Nå har øya blitt verdenskjent av en helt annen grunn; en aktiv og eksplosiv vulkan!

Balkonger på St Cruz de La Palma

La Palma, hvis historiske navn er San Miguel de La Palma, er en øy i Atlanterhavet som tilhører regionen og øygruppen Kanariøyene (Spania). Sammen med Tenerife, La Gomera og El Hierro utgjør den provinsen Santa Cruz de Tenerife. Med et overflateareal på 708,32 km² og en befolkning på 83 458 innbyggere, rangerer den som den femte største av Kanariøyene. I tillegg er det den nest høyeste øya med sine 2 426 meter over havet fra toppen av  Roque de los Muchachos.

Byen Santa Cruz de La Palma er hovedstaden på øya, med totalt 17 716 innbyggere. Den mest befolkede kommunen på øya er imidlertid Los Llanos de Aridane, med en befolkning på 20 467 innbyggere.

Siden 2002 har hele øya vært et biosfærereservat, etter Lanzarote, og El Hierro den tredje Kanariøya som UNESCO anerkjenner med denne beskyttelsen. Nasjonalparken Caldera de Taburiente ligger i sentrum av øya, der det største vulkanske krateret i verden ligger.

La Palma, slik som resten av Kanariøyene er av vulkansk opprinnelse. Med en estimert geologisk alder på to millioner år er den en av de yngste i øygruppen. Den oppsto fra en undervanns vulkan som ligger 4000 meter under havnivået. Øya er delt inn i to godt differensierte klimasoner gjennom en kjede av vulkaner kalt Cumbre Vieja.

Den 26. oktober 1971 skjedde et utbrudd hvorfra Teneguía -vulkanen oppsto, på sørspissen av øya, i kommunen Fuencaliente. Det nordlige området domineres av Caldera de Taburiente, et undersjøisk krater skapt av utbrudd og erosjon, som dukket opp og ble en høydetopp på 3500 moh. Det indre av krateret ble tømt ved et raskt utslipp av lava gjennom et gap som åpnet seg nær den nåværende Balcón de Taburiente, i det som i dag er Barranco de las Angustias. Sporene etter denne lavaemisjonen kan sees inne i krateret, siden disse sporene (raviner i de indre veggene) er orientert mot midten av krateret og ikke mot utsiden, slik det ville ha skjedd i et krater med eksplosive utbrudd.

Krateret måler 9 km i diameter, 28 km i omkrets og er 1500 meter dyp. Den eneste utgangen er Barranco de las Angustias, et sted som bare kan nås til fots. Bare to personer som har ansvaret for vannreservarene bor i nærheten av den. I 1954 ble Caldera de Taburiente utnevnt til nasjonalpark.

Roque de los Muchachos
Selve Roque de los Muchachos er øyas høyeste punkt med sine 2426 moh. Men den er også omgitt av topper på melom 1700 og 2406 m høyde. På denne toppen ligger Roque de los Muchachos -observatoriet.

Vulkanaktivitet er en konstant risiko. Selv om den er konsentrert i den sørlige delen av øya, er det teorier som spår at et utbrudd kan gjøre den vestlige delen av øya ustabil og falle i sjøen. En studie fra 1990-tallet viser at Cumbre Vieja er full av vann, på grunn av steinmassenes porøsitetet.

Men i virkeligheten finnes den eksplosive egenskapen til en vulkan i lavens høyere eller lavere temperatur: hvis den er veldig høy, er lavaen (som den som vanligvis finnes i en krater) veldig flytende, noe som reduserer eksplosiviteten til utbruddene og øker muligheten for at det “renner over”, enten ved en åpning i den øvre delen av krateret, eller gjennom en åpning i kraterveggen.

Det eksisterer en teori om at et vulkanutbrudd kan varme vannet i Cumbre Vieja og få det til å kollapse. Heldigvis er eksplosjonen av vanndamp inne i en vulkan eller et krater ganske sjelden, siden dannelsen av geysirer *vanligvis er dominerende i slike tilfeller. På Lanzarote er denne muligheten sterkt til stede. Men heldigvis er klima så tørt at det er nødvendig å kaste inn bøtter med vann i en åpning for at dampen skal bryte ut.

La Palma er en usedvanlig vakker øy, og vel verdt et besøk.  Nasjonalparken Caldera de Taburinte skiller seg naturligvis ut. Den ligger i sentrum av øya, og bortsett fra den praktfulle utsikten, har den virkelig slående aspekter som Roque Idafe eller La Caldera-bekken, den eneste sammenhengende vannstrømmen på Kanariøyene. Når det gjelder vegetasjon, er den karakteristiske Pino Canario (kanarisk furu) dominerende på øya.

Vulkanens rute er selvfølgelig en stor turistattraksjon. Veien går gjennom den sørlige halvdelen av øya, rett over fjellrygen og krysser det spektakulære, vulkanske landskapet.

La Fajana er naturlige bassenger som er fylte med saltvann direkte fra havet. La Fajana som ligger i Barlovento kommune består av tre bassenger i forskjellige nivåer, utstyrt med trapper som gjør det lett å komme til.

VULKANUTBRUDD

Søndag 19. September 2021 startet det seneste vulkanutbruddet på La Palma. Og det pågår fortsatt. I alt er 1005 bygninger berørte, hvoran 880 er totalt jevnet med jorden. Mange mennesker har mistet sine hjem.

Asken fra vulkanen har lagt seg over et område på 3 304 hektar mens den hete lavamassen dekker 367,3 hektar. Ca. 30 kilometer vei er totalt ødelagt.

Ti dager etter vulkanutbruddet, nådde lavastrømmen havet, og rant ned fra de 100 meter høye strandklippene ved La Galeria i Los Palacios etter å ha økt farten betraktelig. Det har skapt en helt ny halvøy ut i havet.

Vulkanutbruddet i Cumbre Viega fortsetter med “full kraft” uten at forskerne kan forutsi når den nærmer seg slutten. Regeringen har kunngjort en redningsplan på 206 millioner euro som er øremerket boliger ,bedrifter, plantasjer og infrastrukturer i det utsatte området, samt for å løse problemet med vannforsyning. En videre planlegging for sysselsetting, landbruk og turisme jobbes det med.

Selv om ingen menneskeliv har gått tapt, meldes det at mange innbyggere i området sliter psykisk. Deres livsverk og hjem har blitt jevnet med jorden og de eier ikke annet enn det de står og går i.

Gammal krater
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 11)