Marrakech

Burka ögon

Bare en kort flytur fra Gran Canaria åpnes portene til mystikkens mekka, og medinaen i Marrakech. En rik historie som gjenspeiles i de mange kvarterne. Rundt gamlebyen (Medinaen) slingrer seg en 19 kilometer lang mur som rommer et kaotisk bybilde, en kamp om det daglige brødet og en blanding av ubehagelige lukter og deilige dufter. Vakre øyne iakttar deg mellom flortynne stoffer, der blottleggelse av all hud stritter imot tro og overbevisning.

Ormtjusare
Man i kryddaffär

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Hand med Camaleon

Menn som kryper under huden på deg i et forsøk på å lure til seg noen dirham, med hell fra tid til annen. Det er umulig å unngå. Ruiner og smuts  klarer ikke å overskygge eleganse og lønndom, sansene åpnes og du trer inn i et eventyr. Det er erotisk, fasinerende og frastøtende på en og samme tid.

Festningsmurene i Marrakech som er fra 1100-tallet, er de mest imponerende bymurene i hele Marokko.

De velbevarte forsvarsverkene omkranser gamlebyen og gjemmer palasser og hager tett til sitt bryst.

Du finner også lave murer av stampet jord, som er akkurat høye nok til å skjerme et harem fra et hus eller hage, eller til å beskytte helligdom mot nysgjerrige øyne. Muren varme okerfarge endrer seg i løpet av dagen som følge av lysets intensitet.  Noen av de  monumentale portene som åpner muren, er fine eksempler på mauriske arkitektur.

Flicka på hästkärra
Marknadstånd

I SIRA QUIROGA´S FOTSPOR…..

Henna tatuerare

I SIRA QUIROGA´S FOTSPOR…..

Arabisk text

Syersken fra Madrid er en storslått og fargerik roman fra et av de mest dramatiske kapitlene i europeisk historie, som tar leseren med på en reise – fra det pro-nazistiske Madrid, via det kolonialistiske Marokko til det kosmopolitiske Lisboa under verdenskrigen – fylt med spioner, opportunister og flyktninger av alle slag..

Som en himmelsk åpning finner vi den hvite, noe diskrete portalen dekorert med kalligrafi, inn til hotellet Les Jardins de la Medina midt inne i  en blindgate i bydelen Kasbah i Medinaen. Ingenting som avslører hva som befinner seg på innsiden.  Men å klive over dørstokken innebærer nok en oppdagelsesreise i tid og perspektiv.

Bak den høye leirveggen i Medinaen trer vi inn i en vakker og rofylt hage som dufter av siturtrær og appetittvekkende krydder, en blanding av nostalgiske aromaer og en naturlig friskhet som virker fortryllende på sjelen. Det føles som noen har invitert deg hjem!

Hotel  ingång
Eldstad
Trädgård
Matsal
Badrum
Baren

Eiendommen viser seg riktignok å ha vært hjemmet til en adelsfamilie som etterlot seg  stedet med solide andalusiske spor av kunsten å leve… Hotellet er som kulisser i en gammel film, gjerne fra noen scener i en film om Siras liv fra boken “Syersken fra Madrid” av Maria Dueñas…..

Etter en lang dag i et myldrende folkeliv, en kultur som til tider kan virke kvelende, like vel som altoppslukende, nye inntrykk for alle sanser og en beruselse i skjønnhet og mystikk gjør det ekstra stimulerende å komme hjem….. å forsvinne inn døren i den travle Medinaen og lukke deg inne på et bad, vakkert som 1001 natt med roseblader strødd utover gulvet , lukke øynene å nyte av en fjern kallelse fra minareten på moskéene der imamen roper ut at det er tid for bønn…

Eller sparke av deg skoene som gnager mens du bestiller inn et glass L´Odysée, et marokkansk Chardonnay el Codrieu  og legger deg i hagens hengekøye …. Behøver du ytterligere nytelse  anbefales “Hammam”, som er hotellets “renselseskammer” der ditt legeme overlates til en massør (hatsj) for å skrubbes og vaskes til grensen av det smertefulle.

Les mer på: www.lesjardinsdelamedina.com

Terrassen

Place Jemaa el-Fna

Arabiska Tecken
Sandaler
Blå mirra

Flere århundrer har denne unike og spesielle plassen vært et nervesentrum og et symbol på Marrakech. UNESCO har oppført den på listen over verdens kultur- og naturarv. Plassen med den grusomme fortiden, der man frem til på 1800-tallet halshugde så mange som 45 dødsdømte fanger om dagen, er i dag et “must” for alle som besøker Medinaen.  Her snubler du over klapperslanger, apekatter og tiggere. Kvinnene med slør vil male vakre “henna” motiv som skal bringe deg lykke og kjærlighet, mens hestevognene nesten kjører over bena dine.  Det er trengsel og mas, men det er også så ekstremt pirrende fordi det er anneledes.

Det fullstendige arabiske navnet på landet betyr «det vestlige kongedømmet».

Marokko er et konstitusjonelt monarki med parlament. Språket er arabisk og fransk. Marokko var fransk koloni fra 1919 til 1956. I dag styres landet av Muhammed VI (født 1963) som overtok tronen relativt ung i 1999 etter sin far Hassan II.  Den øverste autoriteten i landet ligger hos kongen som både er den politiske lederen og “beskytter av troen”. Han leder ministerrådet, utnevner statsministeren etter folkevalg, utnevner alle medlemmene i regjeringen etter å ha rådført seg med statsministerens anbefalinger og kan avsette ministre, oppløse parlamentet, suspendere grunnloven, skrive ut nyvalg eller herske gjennom dekreter. Kongen er militærets leder og landets religiøse leder.

Marrakech ligger i et  land som er helt unikt i den muslimske verden. Den svært varierte kulturen er blitt formet av 3000 års historie, av etniske grupper med røtter langt tilbake, og av den geografiske beliggenheten, med Atlanterhavet i vest, Sahara i sør, Europa og Middelhavet i nord. Vakkert omgranset av de snøkledde Atlas fjellene er det uten tvil kontrastenes by bare en liten flytur fra Las Palmas.  Landet har en blandet befolkning bestående av berbere og arabere blandet med fransk moderne kultur.

Marknaden