Firgas

Världens bästa dricksvatten!?

Varje gång man går in för landning på Gran Canarias flygplats, förvånas man av det trista och torra landskapet som breder ut sig under flygplanskroppen.  Samma förvåning infinner sig under transporten från flygplatsen till de södra delarnas turistområden. Torrt och fult är de spontana kommentarerna. Och det är klart att när solen skiner i stort sett varje dag och regnet, som nu, uteblivit under det senaste året, så blir det torrt och trist.

Men vatten finns! Bra och gott vatten – i massor. Följ med Dag & Natt till staden Firgas, där öns kanske bästa dricksvatten  fullkomligt sprutar ur marken.

Av: ESC
Mail: [email protected]

Artikkelen var første gang publisert i 2014

Paco bar La Fuente
Tallrik Fabada
Tallrik soppa
Tallrik Gofio

Rent logistisk sett er det lett å havne på baren Bar La Fuente som drives av Paco og Eva. Her serveres det straks en Abocado som er en blanding av søtvin og lokal rødvin. På menyen finner vi Fabada (en kanarisk ertesuppe), Sopa de Berros (brønnkarse suppe) litt gofio, fisk med rød og grønn mojo (pikant saus)…….. alt laget av Eva som selv står i kjøkkenet.

Paco og Eva har en sønn som bor i Drammen utenfor Oslo, og har selv besøkt Norge, noe de mer enn gjerne prater om.

Vi väljer att ta vägen genom staden Arucas för att komma till Firgas. Den lilla staden på norra sidan av ön som visar upp ett välordnat, dekorerat och trevligt centrum. En kortare promenad i centrum visar upp de kanariska öarna i keramik utmed den centrala gågatan.Dag & Natt har tidigare skrivit om den vattendrivna majsmjölskvarnen i Firgas som också skall besökas om man väljer Firgas som utflyktsmål. Men för att komma till vattenfabriken Firgas ”Aguas de Firgas” får man fortsätta en bit.  Man åker igenom hela staden och fortsätter in i dalgången ”Barranco de las Madres” , eller som den också kallas, ”Barranco de la Virgen”.  Historien berättar att gamla dagars mammor tog med sig sina barn hit och badade dem samt lät dem dricka av det nyttiga vattnet. På så sätt blev barnen friska och starka.

Dalgången är imponerande. Det är lättare att tro att man är på utflykt i Schweiz än på norra delen av Gran Canaria.

Bar La Fuente

Gröna, häftiga stup bildas av de våldsamma bergsväggarna som brant stupar ner till dalgångens botten. Serpentinvägarna gör att vi automatiskt kör långsamt och undviker att se ner mot stupen. Och det är ett gott råd att köra försiktigt; Firgas stora långtradare med vatten far fram på dessa smala och kurviga vägar!

Föga imponerande dyker ”fabriken” upp bakom en kurva.  Ändå lite underligt att finna en sådan här installation mitt ”inne i bergen”. Vi är nästan framme vid slutet av allmän väg. Det är här vattnet tappas på flaska. Många olika typer av vatten på många olika typer av flaskor. Totalt över 40 varumärken lämnar denna fabrik varje dag.  Här möter oss fabrikens direktör, Sr. Juan Francisco Montero för en trevlig och intressant rundvisning.

Det började för 71 år sedan.
Den sjunde augusti 1930 bildades företaget Aguas Minerales de Firgas.  Flera tomtägare i området gick samman för att skapa det som skulle komma att bli en av Spaniens tio största mineralvattensproducenter. Aguas de Firgas är klart marknadsledande på Kanarieöarna, med en produktion som är ungefär dubbelt så stor som värsta konkurrenten. Idag ägs företaget framför allt av två av dessa familjer.Firgas har tillgång till 14 olika källor med vatten, men per idag används endast 5. Fyra av dessa till färdiga mineralvatten produkter och en för vattenförsörjning av själva fabriken.

gammel maismølle

Her finner du også en gammel maismølle, der byens mange bønder fikk komme med sine majs odlinger. Her ble majskornene ristet og malt til gofio, som før som nå er en typisk kanarisk sikringskost. Stikker du innom det vakre turistkontoret kan du få med deg en smaksprøve….

Enligt Agua de Firgas råder ingen risk för att vattnet skall ta slut.  Stora vattenreservoarer finns i underjorden även på Gran Canaria. Här har, genom årtusenden regnvatten och kondens samlats i stora reservoarer som letat sig fram genom bergssprickor och liknande till de nuvarande källorna.  Allt vatten som man finner i världens floder utgör endast 0,02% av det vatten som finns dolt i underjorden!

Många olika typer av vatten
Firgas är kanske framför allt känt för sitt vatten ”con gas”, dvs vatten med gas.  Con gas säljs i två utföranden. Den ”röda etiketten” med de små, fina bubblorna som så många av oss kommit att tycka så mycket om. Samt den ”blå etiketten” där man ytterligare tillsatt kolsyra för att skapa större och kraftigare bubblor.  Dessa två produkter kommer från samma källa. Och intressant är att veta att vattnet kommer med bubblor ur källan. Den ”röda” är alltså en ren naturprodukt. Åtminstone till väldigt stor del. Gasen bildas flera kilometer ner i underjorden på grund av den vulkaniska verksamheten som finns och har funnits på Kanarieöarna. Den stiger uppåt och blandar sig med källvattnet, som alltså sedemera kommer ur marken med ”gas”.

Man tillsätter emellanåt lite extra gas till den ”röda” så att gashalten skall hållas konstant. Den varierar nämligen från tid till annan i källan.

Den traditionella ”sin gas”, dvs vatten utan gas, säljs med orange etikett. Detta vatten kommer från en annan källa, men även den med gas. Så här tvingas man ta bort gas för att kunna få fram ett vanligt bubbelfritt vatten. Detta framgår också av den orange etiketten där man anger ”agua mineral natural”  med undertexten ”totalmente desgasificada”, dvs helt och hållet tömd på gas.

I år 2000 lanserades den nya produkten ”San Anton”, ett naturellt vatten utan gas. San Anton kommer naturellt ur källan och behöver alltså inte behandlas för att ta bort någon gas.

Dessutom produceras och säljs lite mindre prestigefyllt vatten i storförpackningar, under namnet ”rapado”.

Nogranna kontroller svarar för kvaliteten
Aguas de Firgas har idag sin ISO9000 stämpel. Med eget laboratorie och oerhört väl utvecklade kontrollrutiner i tillverkningen ser man till att ingenting skall gå fel. ”Vi tar laboratorieprov av allt vatten varje halvtimme genom hela produktionsledet”. Testerna analyseras och arkiveras för att hela tiden veta exakt vad som lämnar fabriken. Hela bandet, från flasktillverkning till fyllning och etikettering rengörs både före och efter varje arbetsskift. Ingen flaska som av en eller annan anledning ramlar av bandet vid fyllning återanvänds. Samtliga slängs.

Vattenflaskor

Inte heller finns någon manuell hantering av vare sig vatten eller emballage innan flaskorna säljs till kund! Samtliga prover sparas i två år för att kunna spåra eventuella fel. ”Men de är mycket få”, fortsätter Juan Francisco. Under fjolåret mottog vi ungefär ett 50 tal reklamationer, varav endast några visade sig vara befogade.

Imponerande maskinpark
Även om lokalerna som Sr. Montero visar oss är tämligen enkla, är de idag utrustade med de modernaste maskinerna. Vi får följa med och se hur plastflaskorna tillverkas i fabriken. Man köper en råvara, mest påminnande om ett provrör. Dessa kommer i enorma kartonger från spanska fastlandet eller från Belgien. Dessa små ”provrör” värms upp med värmelampor, sätts in i en form och formas genom att ett kraftigt tryck ”blåser” ut provröret inne i formen. Och fort går det. Maskinen vi får se ”gör” 19.200 flaskor i timmen!

Både plast och glasflaskor diskas ordentligt innan de hamnar i påfyllningsmaskinen. Även här går det undan. 21.000 flaskor i timmen fylldes när vi var där, men maskinen klarar av ända upp till 40.000flaskor i timmen! Via snabba band sätts sedan korken och etiketterna på innan slutprodukten sätts i sitt emballage. Samma maskin samlar emballagen (lådor,kartonger etc) på pallar, som slutligen lastas på Firgas stora trailerlastbilar. Lagret för den färdiga produkten finns i Las Palmas, inte långt från köpcentret Las Arenas.

vakker vannfontene
Byen med navnet mange drar kjensel på fordi de kjenner det igjen fra vannflasker. Det er riktig, to sider av samme sak!! Midt i det lille sentrum møtes du av en usedvanlig vakker vannfontene som renner majestetisk nedover en bratt gate. Langs sidene finner du fliskledde benker i vakre farger som i representerer hver sin kommune på Gran Canaria.

Fabriken lagrar nästan fyra miljoner liter i tankar på fabriken. Detta måste göras eftersom för att kunna hålla dessa fantastiskt snabba maskiner med jobb.  Under rundvandringen kan vi studera intressanta tavlor som visar hur fabriken arbetade förr i tiden. Bara avdelningen för fyllning av flaskor, som då förstås var manuell, bemannades av fler människor än hela skiftet utgör idag!

Firgas i siffror
Aguas de Firgas startade som tidigare nämnt för 71 år sedan. Med 4 anställda och en minimal produktion. Idag är man klart marknadsledande på Kanarieöarna och sysselsätter totalt nästan 500 personer. Mellan 50-70 på själva fabriken, samt folk på lager, administration och distribution. Under år 2000 tappades rätt precis 100 miljoner liter vatten i sammanlagt nästan 95 miljoner flaskor av olika storlekar. Företaget omsätter ca. 150 miljoner kronor, och drygt 300 fordon krävs för att det goda vattnet skall komma ut till alla försäljningsställen.

Vi håller öppet för allmänheten avslutar Don Juan Francisco Montero som därmed bjuder in intresserade till den lilla undangömda fabriken i Firgas. Och vi på Dag & Natt kan varmt rekommendera att lägga in både Firgas stad och fabriken i en utflykt på Gran Canaria