VINTERN ÄR ÖVER…

En ny turistsäsong har avslutats. I och med april månads slut så avslutar vi också siffrorna för vintersäsongen 2020/2021. Kanske är det bara i Dag&Natt man kan se en sammanställning av vintersäsongen i sin helhet. I detta fall med start i oktober och slut i april.

Denna katastrofsäsong kommer att gå till historien som den sämsta turistsäsongen i mannaminne. Med en smula galghumor kan man konstatera att det enda positiva har varit april månad, där siffrorna visar stora plus… men april 2020 är en tacksam månad att jämföra med – kom då ihåg att hela Spanien var helt stängt då…

Det är inte mycket att lägga till. Siffrorna i tablåerna här intill talar sitt egna och mycket tydliga språk. Nergången i turismen är så pass kraftig att man har svårt att förstå att hotell och lägenheter faktiskt överlevt överhuvudtaget. Men hur det verkliga slutresultatet blir kanske vi inte riktigt får reda på förrän återhämtningen är på plats. Förmodligen förblir en hel del boenden stängda. Framför allt då mindre lägenhetsenheter som med all sannolikhet övergår till permanent-, eller säsongsboende i stället.

Samtidigt skrivs det en hel del i pressen om intresset från riskkapitalet att investera i hotell som fått ekonomiska problem under pandemin. Detta kapital vill komma in när det är billigt, köpa hotell med bra lägen och med goda förutsättningar. Därefter ser de till att så förbättra lönsamheten, bland annat med hjälp av återhämtningen och diverse sparåtgärder, för att så sälja dyrt.

Huruvida detta upplägg gagnar hotellverksamheten är tveksamt. Hur det påverkar service och semesterupplevelse likaså. Kanske kan dock många negativa bitar undvikas om detta kapital anlitar några av de etablerade, och mycket duktiga, spanska hotellkedjorna att driva själva hotellverksamheten.

En annan fråga som diskuteras mycket här på plats är vad som kommer att ske med priserna.

Kommer det överutbud som finns på hotellsidan att resultera i billiga och mycket attraktiva priser? Kommer flygbolagen att göra allt för att få hela sin flygplansflotta i luften? Och på så sätt skapa ytterligare ett överutbud…?

Eller kommer de senaste 18 månadernas lidande göra att flygbolag och hotell försöker få tillbaka förlorade medel så snabbt som möjligt? Det vill säga med höjda priser och med siktet inställt på att hela Europa är oerhört sugna på att resa – kosta vad det vill…?

Marknadskrafterna kommer givetvis fortsatt att styra, vilket med all sannolikhet innebär en riktig högsäsong för resebranschen. Om den kommer till hösten, till nästa sommar, eller till vintern efter är svårt att förutse. Men den kommer – det är vi många om att vara säkra på.

Tabell
Högsäsong innebär också högre priser, det vet vi alla. Men, det kommer förmodligen att finnas en övergångsperiod innan denna högsäsong, då utbud och priser inte riktigt hunnit synkroniserats. Under denna perioden kommer vi säkert att kunna göra riktiga fynd på våra resor.

Nu gäller det bara att vaccineringen fortsätter och går bra. Det är en nödvändighet för att resebranschen skall kunna resa sig igen. Lyckas så länderna tillsammans med EU att få bort onödiga restriktioner och obegripliga regler, så tror jag vi går en sällsynt ljus tid till mötes. Vi måste bara ha lite mer tålamod.

Men är det något vi lärt oss under denna pandemin, så är det väl just det! Att ha tålamod! Om inte annat har det krävts av oss för att stå ut! Stå ut till dess att flygen fylls upp igen, liksom transferbussarna, hotellen, restaurangerna och alla barer!

Så fantastiskt trevligt det skall bli!