montecristo

– en spirituell oase på Gran Canaria

Tidigare publicerad 2014

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

En for mange ukjent oase, for andre et velkjent tilfluktsted ikke langt fra turismens omsluttende armer. Her er grønt, vakkert og interessant. Selv markedsfører de seg som et internasjonal kunstsentrum, fordelt på 40 000 kvadratmeter, pittoresk utsikt, en botanisk hage og en skulpturpark.

Og slik vil du også oppleve Montecristo. Fra Agualand i Maspalomas følger du veien mot Ayagaures. En dalgang som byr på en annen vegetasjon og grønske enn den du forlot. Etter 7 kilometer, finner du skilt på høyre side av veien som klart og tydelig indikerer inngang og parkeringsplass til dette spennende stedet.

Montecristo ønsker å være din “hemmelighet” der du i stillhet lader batterier, mediterer og reflekterer i vakre omgivelser. Du kan være botanisk interessert, kunstinteressert, eller ingen av delene. Likevel lar du deg imponere over kreativiteten, arbeidet som er lagt ned og ikke minst et vedlikehold som gjør stedet meget gemyttlig. Forøvrig et ord de ville satt pris på, Montecristo er nemlig meget tysk, og det germanske språket er helt klart dominerende.

For den som har vandret rundt en stund, byr Montecristo på en pittoresk restaurant vaklende på fjellhyllene i Ayagaures dalen. Her er uteservering og ubeskrivelig vakkert innredet. Alle bort har sin kuriositet, men uansett hvor du velger å sitte, vil du føle deg spesiell!!

Restaurang bord
Tomt bord
Bord
Dekoration
Flaska vin med fat
Stayett

Her er uteservering og ubeskrivelig vakkert innredet. Alle bort har sin kuriositet, men uansett hvor du velger å sitte, vil du føle deg spesiell!!

Menyen er skuffende tradisjonell i forhold til de spennende og kreative omgivelsene, men smaken er det ingenting å utsette på. Dessuten kommer det kunstnerisk til uttrykk i opplegging og dandering av tallerkenene. Montecristo har også mange muligheter for den som vil legge sin feiring av en bemerkelsesdag hit. Arrangere kulturelle event, eller seminarer. Her er scener, alter og en mengde barer som kan fylles av gode venner og en stor omgangskrets. Stemningen er allerede på plass.

En grotte i fjellet er omgjort til kunstgalleri. Imponerende å tre inn i denne hulen, ikke minst med tanke på kanariernes egen historie der mange bodde nettopp i slike grotter. Denne “cuevan” er selvfølgelig modernisert og tilpasset sitt formål, likevel gir den en helt annen følelse enn et vanlig galleri.

Litt fugle- og dyreliv er også til stede, noe som bidrar til naturligheten i omgivelsene, men det mest originale var to dalmatiner som delte plassen rundt bordet sammen med oss.

Alle har vi ulike grunner for å “stikke av” en gang i blant. Montecristo rommer de fleste behov. Om ikke annet så for å ha sett, opplevd og smakt noe som har veldig lite med det Gran Canaria eller er kjent for.

Bord under pumpor

Per- Egil Ramsøy

Mange kunstnere har permanente utstillinger på Montecristo, og mange har hatt sine gjesteopptredener på stedet. En av dem er den norske livskunstneren Per- Egil Ramsøy fra Fredrikstad, som har bodd på Gran Canaria siden 80-tallet. Han begynte å male i allerede i 1982, men var 10 år senere elev hos Truls Dahl på Anfi del Mar. Deretter gikk han i lære hos kusntmaler Eva Traumann, også på Gran Canaria. Under veileding av keramiker Hilde Knutsen begynte han i 2008 å jobbe med forming av leire og ulike brenneteknikker. Siden 1999 har han jobbet sammen med designer Øyvind Gundersen. Hans motiver er som oftest mannskroppen og erotikk, men også symboliske reliffer med vikingetiden, Egypt og hellerisninger som tema.  Han har hatt en rekke utstillinger både i Norge og Spania.

-Jeg ble først kjent med Monte Cristo da eierne kom på en av mine utstillinger. Etter det ble jeg invitert til å være med på en fellesutstilling i den såkalte ”grotten”, og etter det ble jeg invitert til å være der fast med mine ting for fire år siden. De tre første årene var jeg tilstede og lagde skulpturer og andre kunstgjenstander slik at de besøkende fikk være en del av prosessen og oppleve hvordan skulpturene kom til liv. Inneværende år har jeg hatt så mye å henge fingrene i at det foreløpig har blitt med at jeg har utstilling der, sier han til Dag&Natt.

Hva betyr Montecristo for deg?

-Som kunstner betyr det mye å ha et slikt sted som Monte Cristo. De har en stor og bred kundegruppe som igjen betyr at kunstnerne som er der får presentert seg godt. De er profesjonelle og aktive i å markedsføre deg og din kunst, noe som er viktig i min bransje.

Som person er stedet et funn for avslapping og  nytelse. Utrolig natur , med planter fra de fleste av verdens hjørner, og med små kroker du kan trekke deg tilbake for å puste ut. En grønn oase hele året på den ellers tørre sørsiden av Gran Canaria. Stedet er fylt med kunst, og er også en kilde til inspirasjon. Selv maten som blir servert der er  kreativ og spennende som stedet selv. Jeg tar alltid med meg mine besøkende venner dit for at de skal se at det finnes litt mer en sol og bad på øya mi.

Totem staty
Totem staty Motecristo

Negativt:
-nesten bare tysktalende,  – ikke, handikappvennlig, – inngangspenger (8 euro)  selv når du ønsker å spise lunsj

Positivt:
relativt nært turistområdene, likevel så fjernt spirituelt, total avkobling og et tids stille sted, En restaurant som er en attraksjon i seg selv

Åpningstider: se deras hemsida