Tasarte
– en bortgjemt perle blir midtpunkt i svensk kriminalromroman

Landsbyen Tasarte ligger i dalen med samme navn. Selve kjernen, eller sentrum av landsbyen kalles ”El Palillo”, som forgrener seg ut i stedsnavn som ”Los Llanetes”, ”El Canónigo”, ”Llanillo del Trigo”, ”La Montñeta”, ”El Manantial”, ”La Posteragua”, ”Pino Cortado”,”Tabaibales” , ”El Lomito”, ”Las Casillas”,  og ”La Playa”. Disse ligger på begge kanter av dalgangen, lutende helt ned til munningen ved havet.

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Fiskerestaurang

Her, lengst nede i dalen åpenbarer det seg en strand som byr på fiskelukt, gammel kystkultur og ramsalt sjø. Stemningen gir en følelse av forlatthet, et gufs fra forne tider da man bare kan ane hvordan livet artet seg her. Et fraflyttet fiskevær. Sjøveien ligger åpen mot havet, og passasjen er fri over til Tenerife. Et dramatisk kystlandskap følger med fjellklipper som stuper rett ned i havet. Tasarte stranden ligger værhardt til. Slitte, primitive trebåter i ulike farger ligger med baugen opp på stranda, og vitner om en viss aktivitet fortsatt blant landsbyens fiskere. En restaurant i full drift fungerer som alibi på at enkelte, nidkjære turister finner veien ned dalgangen selv uten dagens krav til markedsføring. Men solnedgangen er uslåelig. Blandet med mystikken og forlattheten gir himmelens fargespill valuta for besøket, i det man bevitner en rød ildkule som tilintetgjøres i det den forsvinner ned under havflaten. Det er bare ubeskrivelig vakkert.

Likevel er det fullt forståelig at det er her Mari Jungstedt og Ruben Eliassen har funnet bakgrunnen til en Mörkare himmel….

Innbygger antallet er synkende, da mange har sett seg tvunget til å flytte på leting etter arbeid.

De ca. 600 innbyggerne lever i dag av dyrehold og landbruk. Geitene beiter i fjellsiden og her vokser papaya, tomater, melon,  avokado, mango og bananer langs frodige fjellsider. Et par smågårder er omgjort til ”casas rurales”, dvs. rustikke innkvarteringssteder med mulighet til leie i kortere eller lengre perioder. En form for turisme for spesielt interesserte der du smelter inn i lokalmiljøet og kommer nær innpå mennesker og kultur uten at det merkes. Et fantastisk alternativ for mennesker på leting etter ro og meditasjon, eller for de som ønsker vandringsmuligheter og nærhet til natur og vakre omgivelser.

Men også et perfekt sted for å gjemme seg bort … og skjule sine mørkere sider….

I El Palillo finnes to barer, matbutikk, apotek utsalg flere dager i uken, bakeri og kirke. De yngste har barneskole i landsbyen, mens de større blir fraktet med buss til Aldea de San Nicolás. Til og med et tele-senter med gratis internett finns å oppdrive i Tasarte. Vil du være med å feire byfest i Tasarte må du komme til St.Hans den 24 juni, da helgenen San Juan Bautista (Johannes døperen, som er byhelgen) feires til gangs. Også den 16 juli feires sjømennenes skytshelgen Virgen del Carmen nede på stranden, som seg hør og bør.

Global bussens linjer 38 og 86 går til Tasarte. Avkjørselen til Tasarte ligger på fjellveien (GC-200), ni kilometer før du kommer til Aldea de San Nicolás, som også er den kommunen landsbyen tilhører. Etter å ha kjørt gjennom Pueblo de Mogán er du på god vei til Tasarte.