Tjukkas gjengen i Puerto Rico

Av Bente Storsveen Åkervall
[email protected]

Foto: Bård Ove Myhr

For 5 år siden kjøpte Roger Heggem seg en leilighet i Puerto Rico, der han bor sentralt og kunne nyte av verdens beste klima. Nå manglet det bare et nettverk og litt sosial omgang, så var det meste på plass i livet,

          – Jeg hadde et ønske om noe annet enn det typiske pub miljøet, og forstod at jeg kanskje hadde kommet rett da jeg ved en tilfeldighet oppdaget Tjukkas-gjengen, forteller Roger og rister energisk på hodet da vi undrer om han var tidligere medlem i Norge.

Tjukkasgjengen som de kaller seg, er gå-tur-fenomenet som mossingen Jan Ellefsen tok initiativet til i 2012. Etter formidabel vekst og suksess er det i dag 360 avdelinger og 30 000 tjukkas-medlemmer i Europa og USA.

          – Her er det plass for alle, tjukke som tynne, store og små, der det sosiale samværet er drivkraften. Gjennom Facebook og andre sosiale medier reklamerer gjengen for seg selv, og før jeg visste ordet av det så var vi godt i gang med en egen Tjukkasgjeng her på Gran Canaria, kalt Chapter Puerto Rico,.

Hver åttende dag samles de for turgåing. Det veksles mellom 5-6 forskjellige turer med ulik lengde og vanskelighetsgrad. Kravet er at man må kunne gå for egen maskin. Ellers er moralen i gjengen at man venter på hverandre, og tar hensyn til de svakeste.

Vi har etterhvert med mange veteraner som holder igjen de sprekeste fjellgeitene, slik at gjengen holdes intakt, og aller sist går jeg og passer på at ingen har falt av lasset, ler Roger.

Tjukkasgjengen i Puerto Rico har hele 1500 medlemmer totalt, mens det i gjennomsnitt deltar 60-70 personer på de ukentlige turene.  Lett synlige i sine refleksvester vandrer Tjukkasene i Puerto Rico og Arguineguin området, over fjellet, ned på stranden og langs vandringsveier.

Tjukkasgjengen har også et annet viktig prinsipp, nemlig at det skal være gratis! Ved hjelp av sponsorer som Gjensidigestiftelsen kan man få tildelt en refleksvest, og lokale sponsorer sørger for t-shirts og litt rabatt på spisesteder.

Roger Heggem ble kåret til ”Årets Ildsjel 2015”

Fra ”tjukkas” til ”kjekkas”…..

I Norge, der det som nevnt startet i Moss, er det etter hvert avdelinger (Chapter) over store deler av landet. Alt foregår på dugnad, og det opprinnelige prinsippet om at det ikke koster noe for de som er med og går turer, står hugget i sten.

idrag fra Gjensidigestiftelsen, Extrastiftelsen og ikke minst 1,5 millioner kroner fra statsbudsjettet er viktige penger for utgifter til vester, trykksaker og etterhvert to halve stillinger som har blitt en dyd av nødvendighet i takt med at Tjukkasgjengen ironisk nok bare blir større og større!

På Gran Canaria befinner det seg mange nordmenn vinterstid, og en organisert sosial aktivitet er kjærkomment. Det handler ikke bare om å komme seg ut av godstolen eller ned fra barkrakken, mener Roger som påpeker at mange blomstrer opp etter å ha stiftet bekjentskap med Tjukkasgjengen. Trivselsfaktoren er stor, man får venner og nye bekjentskaper, og andre finner sågar kjærligheten gjennom deltagelse på våre mosjonsturer.

Hver tirsdag samles Tjukkasgjengen kl. 20.00 hos “Heia-Norge” baren i Puerto Rico, eller “Vo Vo” i Arguineguin kun for en sosial sammenkomst. Både på det ene og det andre arrangementet kan det dukke opp Tjukkas medlemmer fra Norge som ønsker å ta kontakt med Puerto Rico gjengen når de er her på ferie. Ellers består de fleste medlemmene av “klimaflykninger” som overvintrer når det er for hardt værføre i Norge. Men Tjukkasgjengen er åpen for alle nasjonaliteter, størrelser og sykdomsbilder, påpeker Roger.

          – Flere av de som er med oss i gjengen har benproteser, andre har en diagnose og noen har vært gjennom en eller flere større operasjoner. Vi har tid og plass til alle. Våre turer legger vi på ulike ukedager hver gang, fordi vi vet at mange har bestemte behandlingsdager, og vil med det gi alle mulighet til å delta.

Selv mener Heggem at han får masse hyggelige tilbakemeldinger fra mennesker som opplever kvalitetstid sammen med andre tjukkaser. Det i tillegg til et etterhvert stort nettverk for egen del, er gevinsten Roger Heggem sitter igjen med. Noe som veier opp for en etter hvert  travel pensjonstilværelse.

Det er i overkant mye å gjøre i perioder , særlig fordi vi har blitt så store. Men jeg ønsket meg en hobby, og det har jeg fått, konstaterer han.

I 2015 fikk Chapter Puerto Rico tildelt prisen som “Årets Chapter” i konkurranse med 360 andre avdelinger. Dessuten ble Roger Heggem selv kåret til “Årets ildsjel 2015”!

For Syden tjukkasene i Puerto Rico og omegn er det utvilsomt det sosiale som står i fokus.  I tillegg til de ukentlige turene med lunsj avslutning har de akkurat avholdt julebord da Dag&Natt kom på besøk. Over 70 reservasjoner ble revet bort på under fire timer etter at det ble lagt ut på Facebook. Da ble den gule refleksvesten byttet ut med finstasen og førjulstiden innviet i høytidelige former.

Den 16. desember går de årets siste “Tjukkas-tur” til Amadores stranden, og det går ikke upåaktet hen. Da trer man først refleksvesten på bringen, deretter nisselua nedover øra, og så vandrer man i samlet flokk. Roger kan fortelle at det er et selsomt skue, og mange spanjoler og andre turister stopper opp og applauderer for den flotte gjengen som kommer vandrende.

Tjukkasvenner er som gatelys langs veien. De gjør ikke avstanden kortere, men veien enklere å gå!

Følg  Tjukkagjengen på Facebook

Roger kan fortelle at det er et selsomt skue, og mange spanjoler og andre turister stopper opp og applauderer for den flotte gjengen som kommer vandrende.

Ellers lades det opp for neste års ”Hardhaus-tur” den 3. Februar. Et spesielt arrangement med opprinnelse i Moss. Denne spesielle turen er på 1 og 2 mil (valgfritt) der man går til “Sukkertoppen” – Arguineguin – Balito og “Nydalen” og er den eneste turen der hver og en får gå i sitt eget tempo. 

Navn blir registrert ved start og ankomst, slik at ingen kan forsvinne på veien, og proviant i form av vann og bananer blir betalt med midler fra Norge. Det kreves ingen påmelding, og all informasjon gis via Facebook. Forventningene til deltagelse er stor, kan Roger fortelle!

En annen sosial variant av turgåing er en milelang “Pub til Pub” vandring med gåter og quiz som ligger på planleggingsstadiet og som man snart kan lese om på Facebook. Men det mest særegne arrangementet for Chapter Puerto Rico er kanskje den nyklekte ideen om å samle inn “brune penger”. Det handler om centimos mynter som ofte blir tømt ut av håndvesker og bukselommer, for så å legges i skoesker og syltetøyglass.

Nå har Roger tatt initiativet til en frivillig innsamling av “brune penger” i Tjukkasgjengen. Det er jo også en måte å bli lettere på, og samtidig kunne samle inn en slant til et veldedig formål.

Det sitter med andre ord ikke fast hos mannen som opprinnelig kommer fra Molde, men er bosatt i Lørenskog når han og kona ikke er i leiligheten i Puerto Rico.

Ja, mannen Han har maktet å få til det ingen trodde på i Norge, nemlig å skape et Tjukkasgjeng-miljø på sørsiden av Gran Canaria. Nå er klubben den nest største etter moderklubben i Moss,