VI TAR DEG MED TIL ALOE VERA PLANTASJEN  I  FATAGA

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Finca Canarias eies av den kanariske familien Lesmes og er seneste tilskuddet i porteføljen av aloe vera plantasjer som produserer attraktive produkter for helse og velvære under merkevaren med samme navn. I november i fjor kunne endelig dørene åpnes for publikum etter en tidskrevende prosess for å kvalitetssikre produksjonen og få alle godkjennelser i henhold til drift, plan- og  bygningslov.

 

Siden mange år tilbake driver familien en aloe vera plantasje i Ingenio,  ikke langt fra flyplassen på Gran Canaria. I Valsequillo ligger selve fabrikken ligger som produserer drikkbare aloe vera juicer og ren økologisk gelé. Disse produktene er svært populære og kan kjøpes direkte på plantasjen.

I produksjonen inngår over en million aloe vera planter fordelt på to plantasjer på Fuerteventura, en på Tenerife, en på La Gomera i tillegg til de to som finnes på Gran Canaria. Midt i naturvernområdet i Fataga finner du 20 000 aloe vera planter fordelt på 40 000 kvadratmeter.

Her oppe i dalgangen som kalles “de tusen palmers dal” (valle de las mil palmeras) er aloe vera plantasjen et estetisk vakkert inntrykk. Rent og ryddig står plantene på geometrisk fordelt i rette linjer, uten merkbart tegn til ugress.

Aloe vera geleen har vært brukt som hudlotion helt siden Cleopatras tid og har angivelig vært et viktig bidrag til hennes skjønnhet. Hos oss i vest ble aloe vera først populær i 1950 årene når den sårlegende virkningen ble bedre kjent. Spesielt ved brannsår og stråleskader hadde aloe vera god effekt. Aloe vera er ikke bare folkemedisin, men også anbefalt av leger og sykehus – avdelinger i behandling både av brannsår og stråleskader.

Opp av planten reiser seg de gule blomstene som kjennetegner sukkulenten Aloe Vera Barbadensis Miller. Rundt hver plante stikker det opp mindre “baby planter”, som etterhvert fjernes og plantes på nytt. Blir de ikke fjernet spiser de opp moderplanen som dør hen. Hver aloe vera plante kan produsere 50 stiklinger. På den måten er aloe vera planten takknemlig å jobbe med,  og står selv for renoveringen og videre vekst av plantasjen.

Underholdet av planten er relativ liten i forhold til for eksempel frukt trær og busker som ofte hjemsøkes av skadedyr og sopp. Jordsmonnet på Kanariøyene er dessuten ideelt for aloe vera med de riktige salter og mineraler som havet bringer med seg. Klima passer også denne kaktusen som behøver relativt lite vann.

Egentlig behøver ikke aloe vera bevanning overhodet for  å overleve, forteller Adrian Lesmes. Vann tilføres i nøye utmålte mengder for at planten skal bli passe fuktig med tanke på vårt endemål. Men i utgangspunktet er det mer negativt med for mye vann, enn for lite får vi lære oss.

En gang i uken beskjærer man planten og sender bladene til Valsequillo der de legges i vannbad og går gjennom en kaldpresse for å redusere væsken alorin med 95%. Aloin er et stoff som finnes i plantens bladskall.

Aloe Vera Barbadensis Miller-planten har tykke, saftige blader. Man bruker kun den høyverdige gel av 4 til 5 år gamle blader. Kun de ytterste bladene blir benyttet. På plantasjen blir det grønne bladskallet forsiktig og fullstendig fjernet. Det som er igjen er den såkalte bladmargen, en gjennomsiktig, geléaktig masse. Meget forsiktig blir bladmargen presset (kaldpressing) – og plantesaften (= Aloe Vera Gel) blir omgående pumpet i store, nedkjølte fat og tilsatt stabilisatorer, slik at friskhet og de verdifulle innholdsstoffene blir bevart. Næringsmiddelforskriftene sier at konserveringsmidler skal tilsettes.

Aloin har en sterk bitter smak, er mørk i fargen og virker avførende. Aloin brukes i ulike legemidler men er ikke tillatt i kosttilskudd og i næringsmidler. Tilbake sitter man derfor med selve fruktkjøttet der de fleste virkestoffene ligger, og man en naturlig Aloe vera som er lys gul med plantefiber i. 

Aloe vera juice inneholder alt utenom Omega-fettsyrene og vitamin-D. Dette gjør aloe vera juice til et perfekt kosttilskudd. Det finnes over 200 virksomme stoffer naturlig i aloe vera planten. Alle disse virker sammen og det er dette samspillet som er unikt, forteller Adrian og legger til at han selv bruker aloe vera juice som et balansert, daglig kosttilskudd fordi den inneholder mineraler, vitaminer og aminosyrer.  Dessuten har juicen en rensende virkning på tarmen, er mageregulerende og bedrer næringsopptaket.

Men ikke all produksjon foregår på Gran Canaria. En stor del av fruktkjøttet sendes også til fastlandet der det brukes i produksjonen av blant annet hudkremer, solkremer og hårpleieprodukter.

Å fremstille kroppspleie produkter krever en helt annen infrastruktur og kunnskap enn det som er å oppdrive på Kanariøyene. Det krever dessuten tilgang til kontinuerlig 

forskning og laboratorium, så produksjonen av våre hudpleieprodukter gjøres på fastlandet under nøye kvalitetskontroll. Vårt fokus ligger hele tiden på naturlige, økologiske og bærekraftige ingredienser. De ferdige produktene selges eksklusivt under vår merkevare, forteller Adrian Lesmes og henviser til deres utsalg på plantasjen, men også online.

Adrian Lesmes er klar over hvor viktig turistmarkedet er på Gran Canaria. Han mener at skandinavene er veldig bevisst på hva de putter i seg, eller smører på huden, og på den måten skiller de seg fra den kanariske kulturen. Selv om aloe vera har vært en populær plante rent medisinsk i mange år, har populariteten vokst til helt nye høyder de siste ti årene.

Folk har blitt mer bevisste og er villige til å betale litt ekstra for kvalitet, sier han og forteller at parallelt med sin aloe vera produksjon har han som fremtidig mål å utvikle en plantasje med moringa busker. Moringa Olferia vokser raskt, og kan gjøres om til et pulver som er fullpakket med flavonoider – antioksidanter som er nødvendige for å bekjempe frie radikaler som forårsaker alle slags problemer i menneskekroppen. Moringa brukes til å administrere blodsukkernivået, stabilisere høyt blodtrykk, fremme en god

natts søvn, og som en energi booster.Tradisjonell medisin har brukt moringablader for å behandle gastrointestinale problemer, hodepine, betennelser, anemi, øyeinfeksjon, bronkitt, dårlig ernæring, indre øreinfeksjon, hudinfeksjon.

Moringa som er kalt livets tre finnes naturlig i Asia og Afrika. I Spania har man nå begynt å selge friske moringa blader, pakket i plast og tenkt brukt som grønnsak til salater etc., omtrent som spinat. Kommersielt finnes også mengder med moringaprodukter i te, tilsetning til mat, oljer til koking, dyrefor, plantegjødsel, vannrenseprodukter og mer. Planten finnes i 13 varianter fra små busker til store trær.