San Agustín er klar for turist rehabilitering

I følge både kommunen San Bartolomé de Tirajana og private utbyggere, har man nå begynt å engasjere seg i en etterlengtet turistrehabilitering og nye utviklingsmuligheter i San Agustín.  Dette er et område som i følge de lokale myndighetene ikke har blitt prioritert så langt, men som nå skal få en modernisering av infrastrukturen, i samarbeid med en eventuell privat aktør.

I denne forbindelse gjør firma Montebalito S.A. og selskapet San Agustín Realty S.L. en promotering av et bygg de vil konstruere, bestående av turistleiligheter med kompletterende service tilbud som offentlig poolområde (balenario) og SPA. Det er snakk om 41 stk femstjerners luksusleiligheter i umiddelbar nærhet til stranden.

I følge offentlige dokumenter er det søkt om å bygge på D-tomten i San Agustín. Det er intet mindre enn den første turistarealet det ble bygget på i 1963, etter den internasjonale arkitket konkurransen, som ble utgangspunktet for det som i dag er turistområdet “Maspalomas Costa Canaria”. På denne tomten ble den historiske restauranten ”La Rotonda” bygget. Restauranten var tegnet av den anerkjente arkitekten Manuel de la Peña. Han tegnet forøvrig også bungalow komplekset ”Los Caracoles” som ligger ved siden av, på San Agustín stranden. Det fungerte først som et leilighetshotell, og ble så kjøpt opp av den svenske entrepenøren Sven Kviborg. Han valgte, etter et par år å selge ut bungalowene i privat eie. Dette var prosjekter som ble selve bærebjelkene for den påfølgende turistutviklingen på sørsiden av Gran Canaria.

Etter dette skulle det komme utallige turistkomplekser og hotell anlegg, som til sammen skulle konvertere Gran Canaria til den av de mest etterspurte destinasjonene i Europa. 

Ingen kunne den gang forestille seg at de første pionerene og ankommende turistene fra Sverige, bare skulle bli de første i en lang rekke internasjonale turister som har kommet, og fortsatt strømmer til øya.

Restauranten La Rotonda og bungalow anlegget Los Caracoles ble finansiert 100% av familien Del Castillo og innviet i 1964. På den måten startet de den motoren som senere skulle aksle hele forvandlingen av det som tidligere hadde vært dyrket jord og tomatodlinger til å bli en stor turistmaskin. I 1965 ble Hotel Folias bygget i San Agustín , på initiativ fra forretningsmennene Arístides Jaén, Francisco Díaz Casanova og Perico Hernández.

Det var det første hotellet noensinne på sørsiden av Gran Canaria
Tatt i betraktning at San Agustín er turismens vugge på sørsiden av Gran Canaria, innrømmer man fra kommunens side at man kanskje har glemt bort denne perlen i streben etter å utvikle turistområdet Maspalomas stadig mer. For noen år tilbake ble imidlertid San Agustín velsignet med en stor forbedring av gjennomfartsåren GC-500. Den ble lagt i bue-form for å minske fart og trafikk. Av samme grunn ble det delvis anlagt brostein. Gangveier og sykkelstier ble utformet sammen med et stort grøntområde som dekker begge sider av gjennomfartsåren, noe som forbedret livskvaliteten til både turister og fastboende i San Agustín.  Nå er det imidlertid lovet at dette prosjektet skal utøkes helt til rundkjøringen i  El Veril der BP bensinstasjonen ligger i overgangen mellom San Agustín og Playa del Ingles. 

Alt dette, er en blanding av offentlig og private inngrep som allerede er bestemt. 

I tillegg kommer nå denne søknaden fra Motebalito som ønsker å bygge luksus leiligheter ved stranden i San Agustín, med tilhørende velværesenter og SPA som kan benyttes av offentligheten. Det handler om et toalett- og dusjanlegg på 120 kvadratmeter, mens SPA avdelingen er på hele 815 kvadratmeter. De har også med et restauranttilbud i sin planlegging, der de har avsatt hele 500 kvadratmeter. Leilighetene vil bli fordelt på et område på 2200 kvadratmeter. Leilighetene vil alle ha havutsikt, men konstrueres slik at man kan se havet fra den offentlige parkeringsplassen. Hele komplekset blir justert i et trappert terreng, der leilighetene vil ligge i to etasjer. Utbyggingen har en estimert prislapp på 18 millioner euro. 

Også selve inngangen til stranden for allmennheten vil få et løft i følge pressemeldingen. Det påpekes at dagens inngang gir et tarvelig inntrykk, og at man derfor vil gjøre tilgjengeligheten større og mer innbydende. Leilighetene skal kun leies ut til korttidsturister, og vil ikke være tilgjengelig for kjøp eller langtidsleie. Målet for promotøren er i følge de selv, å konvertere San Agustín til et mer attraktivt område for turister, og på den måten kunne konkurrere i sterkere grad med andre turistmål i nærheten. Fra myndighetenes side ønsker man heller ikke at San Agustín skal konverteres til et område for fastboende, men i større grad opprettholde sin status som feriedestinasjon. 

Nå venter de på svar fra bymiljøetaten. Om prosjektet blir godkjent ut fra miljømessige kriterier, skal prosjektet godkjennes av kommunen. Selv er de optimistiske og regner med at de kan begynne å iverksette sine planer om ca. 2 års tid.