Vil du plante et tre på Gran Canaria?

Du grønne glitrende tre, god dag!

Det er desember og tid for innetrær, gjerne grønne og glitrende, selve symbolet på gledens tid og de yngres forventninger. Over store deler av verden, kutter man små og store grantrær, som fraktes både langveis fra og ikke alltid stemmer overens med miljøet utenfor stuevinduet. For også der hvor gradestokken viser tredve grader pluss, hvor ørkensanden blåser og hvor folk aldri har sett snø, så skal det grønne, glitrende juletreet være på plass!

Kanskje man i isteden skal tenke på miljø, og kjøpe et kunstig juletre som kan brukes år etter år? Men de kunstige trærne belaster miljøet i produksjonsfasen, og må ofte reise helt fra Kina for å komme til stua di. Dessuten kan plasten inneholde en del tvilsomme kjemiske tilsetningsstoffer. Pass i alle fall på at treet ikke er laget av PVC-plast, da såkalt PE-plast skal være snappet mer forsvarlig advarer ekspertene. 

Et ekte juletre belaster miljøet gjennom gjødsling, sprøyting og transport fra butikken. På den andre siden binder juletrær CO2 fra lufta mens de vokser, noe som motvirker klimaendringer. I Norge produseres det en million juletrær i året, mens Danmark dyrker frem og hogger så mye som tretten millioner trær hvert år. En del av de havner til salgs på Gran Canaria til glede for de som ønsker et ekte tre i stua til jul, også her!

Uansett jul eller ikke, så er en viktig del av skogforvaltningen å plante ny skog og erstatte hogd skog. Den stående skogen binder klimagassutslipp og gjør en særdeles viktig jobb for miljøet der vi ferdes. Dette gjelder selvfølgelig også på Gran Canaria.

Vil du være med og plante et tre?

Tiden er inne, mente FORESTA og manet til oppslutning etter den tragiske skogbrannen som herjet på Gran Canaria i sommer. Da dukket det opp 10 000 frivillige, en masse samarbeidspartnere, forslag til forskjellige aktiviteter, prosjekter fra ulike foretak og enkeltpersoner. Men ikke bare på grunn av brannen i seg, men også fordi den katastrofale hendelsen hadde blitt et symbol på identitet og engasjement for hele samfunnet på Gran Canaria og dens natur. 

For å kunne bemøte all denne overveldende solidariteten, har man fra FORESTA´s side i samarbeid med Cabildo (øyrådet) skapt en frivillighetsplan, slik at alle voluntære som ønsker, og melder sin interesse, skal få mulighet til å delta i miljø gjenopprettingen av de naturområder som er berørt av brannen, på en organisert og god måte. FORESTA har med det forpliktet seg til å sette sikkerheten til voluntærene i høysetet, samt å organisere og lage bra logistiske løsninger. 

Om du av en eller annen anledning ikke selv kan være med og plante et tre gir organisasjonen deg mange andre muligheter. Du kan sponse/adoptere et tre til bare 12 euro, der du får et bevis/vitnemål med ditt navn og en mulighet til å lete opp treet ditt rent fysisk ute i den kanariske skogen. For 100 euro kan du adoptere en pakke med 10 trær. Du kan også være et støttemedlem av FORESTA med en årlig kontingent, som da gir preferanser når det gjelder aktiviteter. Hvis du vil feire en spesiell begivenhet eller en familie sammenkomst i naturen, og eventuelt gi deltakerne en mulighet til å plante et tre, så er det en annen mulighet som stiftelsen tilbyr.

Hva er FORESTA?

FORESTA er en ideell stiftelse som har eksistert siden 1998. Den ble stiftet med det grunnleggende formålet å gjenopprette, opprettholde og bevare de kanariske skogsmassene. FORESTA er i dag den eneste stiftelsen som gjennom privat kapital utfører og organiserer sin egen skogplantings virksomhet på øygruppen. De jobber med nyplanting, spesielt i de historisk avskogede skogsmassene, for dermed å stoppe den alvorlige prosessen med ørkenspredning og erosjon som øyene lider under. 

For å kunne utvikle den grunnleggende virksomheten har FORESTA stor støtte fra forskjellige sektorer i samfunnet. Deres aktiviteter har også blitt godt mottatt og anerkjent som et nyttig verktøy i skogforvaltningen. FORESTA er bygget på frivillighet, noe som utgjør selve ryggraden i organisasjonen. Stiftelsen når alle sosiale sektorer gjennom sitt brede spekter av aktiviteter. FORESTA jobber etter to arbeidslinjer: en profesjonell arbeidslinje der de søker etter skogsmark, de søker og forvalter fond for gjenplanting, utfører teknisk rådgivning og til slutt planlegger, styrer og utfører skogsbruksprosjekter. Den andre linjen er en sosial arbeidslinje, der man bruker planting av trær som et miljøutdanningsverktøy. Man ønsker å øke miljøbevisstheten og utdanning i naturvern på Kanariøyene. Og til slutt ønsker de å bruke nyplanting av trær som et verktøy for sosial integrasjon.

De ulike aktivitetene har et maks deltagertall på 250 personer pr aktivitet, og kan bookes gjennom web siden: www.wando.life ( finn aktiviteten ”reforestación”), der du finner en aktivitet og et dato som passer. Plass for oppmøte og avgang for busser er ”La Fuente Luminos” i Las Palmas kl. 08:30. De ulike datoene for desember er som følger; søndag 1. Desember, lørdag 7. Desember, fredag 13. Desember, lørdag 14. Desember og søndag 15. Desember.  I januar 2020 er det datoene 11-12-17-18-19-24-25-31 som gjelder.

Husk å ta med passende klær som fjellstøvler, allværsjakker, solbriller, solkrem og drikkevann på flaske. Det er viktig å reservere individuelle plasser for de som ønsker å delta, der man får tildelt en QR-kode på e-mail. De yngste deltakerne som ikke har eget identitetsnummer blir inkludert sammen med en voksen. Du kan følge FORESTA på facebook !!

Kunstner Tara Djume
For syvende året bidrar den norske multikunstneren Tara Djume med et kanarisk julemotiv som forside og sammen ønsker vi alle Dag & Natt sine lesere en riktig God Jul. 

Tradisjonen tro har hun også i år valgt seg en kjær plass fra øya hvor vår norske julenisse får lov å boltre seg på den ene eller annen måten. I år har hun latt seg inspirere av de mange hjelpere som bidrar med å plante trær i de store skogområdene som sto i brann på sensommeren i år. Her på årets motiv ser vi derfor den velkjente fjellknausen Roque Bentayga i bakgrunnen.

Kontakt Info:
Epost: [email protected] – Facebook: Tara M. Djumes Art & Design