EN OLYCKA KOMMER SÄLLAN ENSAM!

Turismen är enormt viktig för Spanien som land. Och kanske ännu viktigare för Kanarieöarna! Därför händer det saker när något hotar landets största och viktigaste industri! Den senaste tiden har media varit späckad med nyheter, analyser och åtgärder för att på bästa sätt hantera ett par väldigt stora och hotfyllda händelser.

Först och främst kom Thomas Cooks konkurs. Resejätten som, beroende på vilka media vi läser, stod för upp emot 17% av den totala turismen på Kanarieöarna! Och som i stort sett försvann från en dag till en annan! Konkursen kom också precis när vintersäsongen – läs högsäsongen – skulle börja på öarna. Tragiken är stor för alla männsikor som över natten förlorade sina jobb. För alla företag som inte får betalt för de tjänster de levererat. Och för alla hotell och lägenhetskomplex som kontrakterat stora delar av sina anläggningar till researrangörens gäster inför vintern – delar som nu till stor del står tomma!

Därefter kom domarna i rättegången mot de personer som stod bakom en illegal folkomröstning för Kataloniens självständighet. Dessa ledare dömdes till fängelse i mellan 9 – 13 år, vilket skapade tumult i hela provinsen, men kanske framför allt i Barcelona.

Klicka för att se statistik tabellen!

Statistik tabell

Vi vet alla att turismen är känslig mot terror, våld och oroligheter. Turismen mår allra bäst när allting är lugnt och skönt och folk kan välja att resa precis dit de vill. Händelser av den typen som utspelat – och utspelar – sig i Barcelona på senaste tiden inbjuder definitivt inte till semesterfirande!

Men inte nog med det. För redan innan dessa händelser sågs det tydliga tecken på en avmattning av turismen – åtminstone till Kanarieöarna. Detta kan vi tydligt se i den sammanställning som Dag&Natt gjort av sommarsäsongen 2019 och som ni kan se här intill. Dessa marknadskorrigeringar är i och för sig inte speciellt konstiga. Går vi tillbaka i tiden så ser vi tydliga och faktiskt rätt jämna kurvor hur turismen ökar och minskar på öarna. Men lite värre denna gång alltså, då ytterligare händelser förvärrat situationen.

Dock skall sägas att både centrala och lokala myndigheter har handlat snabbt och många gånger rätt kraftigt. Dels för att hjälpa de drabbade med fördelaktiga lån, utsättande av inbetalningar av sociala avgifter, moms etc. Men också för att försöka täppa till de luckor som, framför allt Thomas Cooks konkurs, skapat. Man har jobbat intensivt för att hitta alternativa flyglösningar till öarna, arbetat aktivt för att sänka flygplatsavgifter och försök att ta bort eller minska skatt på flygbränsle. Ansträngningarna ser också ut att ha givit resultat. Enligt myndigheterna har man kunnat ersätta ca 60% av den förlorade Thomas Cook kapaciteten när detta skrivs.

Som lök på laxen har vi den tyska ekonomin, som per idag inte är på sitt bästa. Den tyska marknaden är den största på Gran Canaria och den näst största på öarna sammantaget. Nergången i ekonomin i landet kan med enkelhet utläsas i bifogade statistik

Och Brexit orkar man helt enkelt inte gå in på…. Men det blir nog bra till slut…!?

Helt klart är det att turismen på Kanarieöarna fått sig en ordentlig smäll denna gång. Lika klart är det att det hela kommer att återgå till ”det normala” inom sinom tid. Denna vinter kan vi dock räkna med tuffa tider, liksom förmodligen kommande sommar. Men vår gissning är att  Gran Canaria och Kanarieöarna åter kommer att vara tillbaka redan kommande vintersäsong.