Organisationen ”Canarias, 1500km de Costa” (Kanarieöarna, 1.500 kilometer kust) håller oss informerade om antalet olyckor som sker i havet, pooler etc på ö-gruppen. Vi har vid ett flertal tillfällen citerat dem.

Nu kan det konstateras att antalet drunkningsolyckor under årets första fyra månader klart överstiger de två föregående åren.

Totalt har 20 personer mist livet i perioden januari – april i år. De allra flesta olyckorna, med dödlig utgång, har skett när havet varit upproriskt och stränderna varit markerade med röd flagg – badförbud – rapporterar organisationen.

Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura och Lanzarote har vardera haft 4 olyckor, medan tre skett på La Gomera och en olycka på El Hierro.

Framför allt sker olyckorna på eftermiddagarna. Endast 25% sker på förmiddagarna. 40% av de förolyckade var vuxna, och 25% över 60 år gamla.

Bland de förolyckade finner vi polacker personer från Polen (2), Tyskland, Storbritannien, Nederländerna, Norge, Irland och Portugal.

Vid sidan av de 20 personer som mist livet under perioden tillkommer 2 kritiskt skadade, 4 med allvarliga skador och 16 personer med lättare skador.
(Canarias7)

Med andra ord är det av stort värde att iakttaga försiktighet vid vattnet och att man absolut respekterar det flaggsystem som informerar om riskerna. (Dag&Natt)

Man som drunknar