Den kanariska regeringen möttes som vanligt på torsdagseftermiddagen för att gå igenom och utvärdera smittoläget på öarna.

Resultatet var i stort sett väntat, eftersom smittan stigit kraftigt den senaste tiden.

Tenerife hamnar i den högsta kategorin 4 (med mest restriktioner), medan Gran Canaria och La Palma stiger till kategori 3.

Nivå 3 och 4

Lanzarote, La Gomera och La Graciosa stiger till kategori 2 medan den lilla ön El Hierro stannar i kategori 1.

De nya restriktionerna som följer med de ändrade kategorierna träder i kraft från måndag 26 juli. Först meddelade man att de skulle träda i kraft från midnatt, natten mellan torsdag och fredag, men detta ändrades senare. Anledningen är att man kommer att gå igenom restriktionerna och anpassa dem till den nya situationen.

Preliminärt kommer kategori 3 att innebära att alkoholservering upphör 22.00 i affärer. Stängningsdags blir det klockan 24.00 och öppning tidigast 06.00.

Parker, stränder och allmäna platser där man misstänker att fester kan komma att ordnas kommer att hållas stängda från klockan 22.00.

Köpcentrum får maximalt ha 25% av den ordinarie besöksmassan. För kollektivtrafiken blir denna siffra 33%.

Campingplatser och liknande stängs. Inomhus lokaler kan inte erbjuda shower, orkestrar eller levande musik om man inte kan garantera minimiavstånd och användande av ansiktsmask.

Med all sannolikhet kommer också krav på uppvisande av Covid certifikat att krävas på olika platser. Exakt hur och var får vi reda på under helgen eller på måndag.

Dessutom väntar den kanariska regeringen på landets högsta domstol. Här har de kanariska myndigheterna begärt att få återinföra utegångsförbudet i kategori 4 mellan 00.30 och 06.00.
(Canarias7)

kanariska Regeringen