Den kanariska regeringen möttes, som vanligt, på torsdagen för att diskutera coronavirus situationen på öarna. Den senaste tidens ökande trend gjorde att man gick igenom de olika öarnas restriktionskategorier.

De flesta hade nog förväntat sig att de två stora öarna, befolkningsmässigt, skulle få se sina kategorier höjda, men så blev det inte.

Däremot ändrades kategorin för Fuerteventura från 2 till 3. Och den lilla ön La Palma går från kategori 1 till 2.

Vidare meddelades det efter mötet att det kan komma att bli aktuellt att använda ”Covid passet” även internt på öarna. Det vill säga för att komma in på barer och restauranger, checka in på hotell och liknande. Något beslut är inte taget, men man studerar temat. På Kanarieöarna har redan 500.000 personer laddat ner detta certifikat från hälsomyndighetens hemsida.

Likaså meddelade man att man på måndag lämnar in en överklagan till landets högsta domstol för att försöka få mandat att införa utegångsförbud på de öar som befinner sig i kategori 3 eller 4. Just nu skulle det endast gälla Tenerife som befinner sig i kategori 3. Under det senaste dygnet har utegångsförbud godkänts av Kataloniens högsta domstol för regionen där bland annat Barcelona ligger.

Utegångsförbudet skulle i dessa fall gälla från 00.30 – 06.00.
(Canarias7)

Regeringsmöte