Spanien protesterar. Åtminstone en stor del av landet. Under söndagen har åtminstone 25.000 personer, enligt polisens uppgifter, samlats kring ”Plaza Colon” (Columbustorget) i Madrid i protest mot regeringens avsikt att benåda de som blev satta i fängelse på grund av självständighetsupproret i Katalonien.

I oktober 2019 dömdes nio personer för bland annat uppror. Samtliga för deltagande i den självständighetsrörelse som sedan länge funnits i regionen Katalonien. Straffen blev mellan nio till tretton

Flagga med slogan

års fängelse. Dessutom dömdes tre personer till att inte få inneha politiska ämbeten.

Den sittande regeringen har emellertid gått ut med att man avser att benåda dessa personer. Benådningen kan komma att vara med på regeringens agenda redan denna vecka, skriver pressen.

Oppositionen menar att detta är helt fel. Dels avkriminaliserar men själva självständighetssträvan, dels åtsidosätter man landets konstitution anser man. Till saken hör att det regerande, socialdemokratiska, partiet är beroende av ett par av de självständighetssträvande, katalanska partierna för att kunna sitta kvar i regeringen.

Presidenten, Pedro Sanchez, anklagas därför att han ”säljer ut en del av landet bara för att få sitta kvar vid makten”…

Inom kort lär vi få ett svar på vad som kommer att ske.
(Canarias7)

Folkmängd