Du er her:
  • Home
  • Aktuelle
  • Las Palmas fratar diktator Franco all heder og ære
Image

Las Palmas fratar diktator Franco all heder og ære


Bystyret i Las Palmas på Gran Canaria har gått til det skritt å trekke tilbake utnevnelsen som æresmedborger som ble gitt til diktatoren i sin tid. 

Sporene etter Francos diktatur i Las Palmas er talte. I tillegg til vedtaket om å endre navnene på fire gater, er det nå besluttet å trekke tilbake de to anerkjennelsene som Las Palmas by ga diktatoren Francisco Franco under hans levetid: utnevnelsen som æresmedborger og honnør utmerkelsen. 

Diktatoren ble utnevnt til æresmedborger i september 1936. Det var formannskapet i Las Palmas’ bystyre, under ledelse av Antonio García López, som ga ham denne anerkjennelsen. Samtidig med utmerkelsen gratulerte byen Franco med utnevnelsen som spansk regjeringssjef, som ble innviet ved dekret 138/1936 den 29. september. I protokollen står det at man «gleder seg over at den ærefulle general Don Francisco Franco Bahamonde er blitt utnevnt til statssjef og generalissimo for den nasjonale hæren”, noe som man mente var tråd med det rettferdige ønsket til befolkningen i Las Palmas. Dessuten var det viktig å presisere at det var herfra som han startet bevegelsen for å redde Spania.

Siste natten i Las Palmas
Med dette refererte man til natten til 17. juli 1936, da Franco sov på rom 3, på Hotel Madrid i Las Palmas, like før han dro til det spanske fastlandet for å delta i statskuppet som resulterte i starten på borgerkrigen, der Spanias legitime regjering og mer enn en halv million spanjoler mistet livet.

I den innyndende tonen som råder over utarbeidelsen av dokumentet, rapporteres det at erklæringen om Franco som byens adoptivsønn er gjort med glade tilrop og stor enighet. Og bystyrets medlemmer inviteres til å delta i en markering for å feire utnevnelsen av diktatoren som statsoverhode.

Tretti år senere
Trettitre år senere vedtok bystyret i Las Palmas de Gran Canaria å tildele Francisco Franco byens honnørmedalje.I plenum vedtok man å feire trettiårsdagen for seieren etter kuppet, som omtales som «den spanske freden».

Annuleringen
Annulleringen av disse to utmerkelsene har sin begrunnelse i loven om historiske minner, som pålegger offentlige myndigheter å fjerne «skjold, insignier, plaketter og andre gjenstander eller minnemarkeringer, personlige eller kollektive, av det militære opprøret, borgerkrigen og undertrykkelsen av diktaturet».

General Franco gaten i Las Palmas (Calle General Franco), heter i dag Avenida Primero d Mayo (1. mai avenyen).

Abonner på oppdateringer

Få siste nytt fra Dag&Natt direkte på e-post

Ikke gå glipp av noen nyheter!

Varsler til e-posten din når vi publiserer nye artikler.

Vi spammer ikke! Les vår personvernerklæring for mer info.