ÅTERVINNING
– Vintersäsongen har fått en varm start på Gran Canaria!

Även om många påstår att vintersäsongen inte börjar förrän i november, så är det helt klart en hel del flygserier startar tidigare, framför allt från de nordiska länderna. Men när man talar om vintersäsong så ser man kanske framför sig en typisk, kanarisk höst/vinterdag med temperaturer på ungefär 25 grader.

Så många som kom hit  i början av oktober blev helt klart överraskade av den värmeböja som rådde på öarna. Den kraftiga värmen gjorde bland annat att skolorna, för första gången i historien enligt en lokaltidning, stängdes på utsatta platser!

Om nu detta är ytterligare ett tecken på klimatförändringen som det skrivs och talas så mycket om eller om det bara handlar om en ovanligt varm höst… ja, det är det kanske ingen som riktigt vet – ännu!

Sortering av sopor sker idag på Gran Canaria. Gröna kontainers för glas, gula för plast OCH burkar, och blå för kartong och papper. Sakta men säkert kan man notera att allt fler personer väljer att använda dessa stationer för att på så sätt dra sitt strå till stacken. Återvinningsstationer finns också. Dessutom ofta med väldigt bra öppettider. Exempelvis har stationen i Maspalomas öppet från 07.30 – 20.30 alla dagar, inklusive lördagar och söndagar Måndagar öppnar de endast på eftermiddagarna.

Dessvärre finns det emellertid ett par svårbegripliga faktorer när det gäller återvinningen på öarna. Exempelvis slängs alla öl och läskburkar i soporna. Svårt att förstå när vi alla vet att det idag finns enkla och bra fungerande system som tar hand om dem. Dessutom, och som ovan indikerat, så skall de slängas tillsammans med plastartiklar.

På återvinningsstationen förekommer begränsningar i antal objekt man får leverera per dag.Exempelvis får du bara lämna 2 däck om dagen… liksom bara 2 hushållsapparater (kylksåp,diskmaskin etc) per dag. Listan på begränsningar är tämligen lång. Anledningen är svår att förstå, då vitsen väl ändå måste vara att samla in sopor så att de inte hamnar i naturen eller på andra ställen där de gör skada.

Men i det stora hela är vi på rätt väg! Fortfarande kan det tyckas som om vi ligger något eller några år efter Skandinavien, men även det är en sanning med modifikation. Det visar sig alltför ofta att vi är jätteduktiga med återvinning och miljöarbete när vi befinner oss hemma… Inte alltid så när vi är i något annat land på semester!

Att sedan sopbilen passerar förbi hotellfönstret från klockan 04.30 på morgonen…. Eller att lastbilen som skall tömma glaskontainern från insamlat glas gör sitt jobb klockan 08.00…

Ankommande gäster till de olika öarna
perioden januari – september 2023

Siffror Januari - september 2023

Ja, det borde givetvis lätt kunna ändras, men fram till dess så får vi stå ut – det är ju trots allt positivt att även ett så utpräglat turistområde som södra Gran Canaria fått igång en återvinningspolitik som hjälper till att spara vår härliga ö!

PS. Efter några regniga veckor på sommarstället i Bergslagen, där sopbilen kommer förbi 1 gång var 14:e dag, kan man inte sluta förvånas över energin i sophämtningen här där sopbilen passerar och hämtar sopor sex dagar i veckan. Dessutom till en kostnad av ca. 600 kronor per år, jämfört med sommarstugan i Bergslagen där de 10-12 hämtningarna på en sommar kostar närmare 3.000 kronor!