-UNION DEPORTIVA LAS PALMAS

På matchen i Las Palmas

Estadio de Gran Canaria rymmer drygt 32.000 personer. Fotbolls-intresset är stort på ön. Och faktiskt har hemmalaget, Union Deportiva Las Palmas, ett troget förflutet i den spanska division 1, eller numera mer känt som ”La Liga”

Under denna söndag, sist i september strömmar stora mängder människor mot stadion. Den ligger numera i den del av Las Palmas som kallas ”Siete Palmas”, tillsammans med basketarenan ”Gran Canaria Arena”, bostäder och några varuhus. De flesta har klätt upp sig i sina gula tröjor för att på så sätt visa sin sympati för hemmalaget som spelar i gult och blått.När matchen startar syns endast några få tomma stolar på stadion. Förresten en av få – om inte den enda – som ligger som nergrävd i en stor grop!

De högljudda hemmasupportrarna på planens ena kortsida höjer stämningen, men trots det så ebbar glöden ut lite utöver den rätt tråkiga matchen. Det är den sjätte matchen för säsongen. Las Palmas har två oavgjorda och tre 1-0 förluster. Före matchen ligger man faktiskt näst sist i tabellen. Man har noterat en stort bollinnehav, men endast ett mål är gjort sedan säsongsstart. En straff som sattes i nätet i säsongens första match mot Mallorca.

Fotbollsstadion Las Palmas

Det skall gå ända till den 92:a minuten i dagens match innan vrålet strömmar ut från Estadio de Gran Canaria. Kirian Rodriguez sätter ett välriktat skott i krysset, och UD Las Palmas kan summera sin första trepoängare för säsongen – med en man mindre på banan… Matchen spelades mot ett annat lag som iår tagit sig upp i första divisionen – Granada.

Men mycket har skett med UD Las Palmas innan denna trepoängare kunde noteras: Klubben bildades den 22 augusti 1949. Laget spelar med gul tröja och blå byxor, samma färger som återfinns på den Gran Canariska flaggan. 

1949 och efter en tid då en stor del av öns spelare valde att lämna Gran Canaria för att spela för någon större klubb på det spanska fastlandet, påbörjades ett projekt där fem av de dåvarande Las Palmas lagen gick ihop för att skapa UD Las Palmas.

Det gällde framför allt de två lite större klubbarna ”Club Deportivo Gran Canaria” och ”Atletico Club”. Men även de mindre ”Real Club Victoria”, ”Arenas Club” och ”Marino Futbol Club” deltog i skapandet.

Det dröjde 2 år innan klubben nådde den spanska första divisionen för första gången. Men besöket var kortvarigt och klubben återvände till andra divisionen redan året efter. Sedan har UD Las Palmas i stort sett spelat i första och andra divisionen.

Totalt har klubben spelat i ”La Liga” 35 säsonger, och i andra divisionen 33. Dessutom har man hamnat i division 2B (dvs tredje divisionen) under några säsonger.

Under början av 60-talet hamnade laget i sin första kris. Laget, som fram till dess, endast haft spelare från Kanarieöarna, tog för första gången in utländska spelare, vilket gjorde att man återigen kunde återvända till La Liga säsongen 1964-65. Och framgångarna fortsatte…

Nu började klubben glansperiod. Under de kommande 19 åren stannade man kvar i landets första division. UD Las Palmas hamnade på en hedersam andraplats i första divisionen säsongen 1968/69 och tio år senare förlorade man finalen i cupen mot Barcelona med 1-3. UD Las Palmas spelade också i UEFA cupen (nuvarande europaleague) 1972/73 och 1977/78.