Er du litt på druen?

Har du hørt ordet Verdejo? Har du forstått at det handler om en drue? Hvis ikke, så ta deg tid til å lese dette. Det er lett å bli litt på druen når det serveres Verdejo vin. Med sin frisk- og fruktighet virker den innbydende for ganen, og som oftes ganske lett for lommeboken. Noen sier at verdejo er en av vinverdenes best bevarte hemmelighet. Trodde du Rueda var et land på det afrikanske kontinent? Nå skal vi avsløre både det ene og det andre for deg…. 

Rueda er et område beliggende i den vestlige delen av Spania, ikke så langt fra den nordøstlige grensen til Portugal, og like ved Duero-elven, rundt hundre og femti kilometer nord-vest for Madrid. Byen Valladolid er et senter. Området har vintradisjon 1000 år tilbake i tid, men var tidligere kjent for overproduserte dusinviner. Nå skal vi lære at Rueda er kjent for sine, tørre aromatiske hvite viner laget på Verdejo druen.

Det var faktisk først i 1972 at Marques de Riscal satset – som den første, store produsenten – på å øke renomméet til Rueda ved å plante solid, lokal Verdejo. Og prøve å få Rueda til å bli et klassifisert vinområdet – et DO. Nå er Rueda til og med blitt et DOP, som vel kanskje ikke klinger så godt på norsk. Men som altså betyr beskyttet opphavsområde, også gjeldende for matvarer: Denominación de Origen Protegida.

Verdejo er en av vinverdenens best bevarte hemmeligheter, men Rueda produserer enorme mengder av denne hvitvinen og det holder prisene nede. Sammen med at ryktet først de siste årene har bedret seg radikalt, men uten at prisene har fulgt like godt med. Og det er bra for oss forbrukere.

Hva får man i en Verdejo? Av og til Chablis-aktige, mineralske steinstiler, av og til med litt Sauvignon Blanc-aktig grønn, aromatisk spenst med gress og stikkelsbær. Av og til med et svakt honningpreg og mer fylde.

Rueda er på 13.000 hektar og på hele 90 prosent av markene dyrkes det Verdejo. Klima er et klassisk innlandsklima med varme, tørre somre og kalde vintre når temperaturer ofte faller under frysepunktet. På grunn av de stekende varme somrene, så høstes druene om natten for å bevare most og kjølig eleganse.

Verdejo

Verdejo lager subtile, men likevel fantastiske hvite viner med smaker av lime, Meyer-sitron, grapefrukt, gress, fennikel og sitrusblomst. Det sammenlignes ofte med Sauvignon Blanc, men det fortjener virkelig sin egen kategori. I motsetning til de fleste hvite, fortsetter Verdejo å forbedre seg over flere år med flaske-aldring, hvor den får en rik tekstur og smaker av ristede Marcona-mandler, støttet av glitrende syre. De bitre smakene av gress og fennikel kommer inn på finishen og gjør nesten at vinen smaker knasende.

Kilde: Wilson drinks, Vinplus

Druvklase

Gulgrønn. God og aromatisk med lys ung frukt. Fyldig med god mykhet fin syre, god tørrhet, lang.

Flaska Naia<br />
Flaska Sanz
Flaska Caserio de Dueñas
Flaska Menade
Flaska Jose Pariente

Dag&Natts eget testpanel mente at Sanz utmerket seg blant Verdejo vinene. En ung og fruktig hvitvin, med et lyst og klart utseende. Den avslører en kompleks lukt av en intens floral og fruktig karakter. I ganen er den fyldig og smakfull med den umiskjennelige personligheten Verdejo-druen gir. En liten juvel som bærer på Ruedas personlighet.

Meneda holder seg ær naturen Arbeidet i vingården foregår i harmoni med miljøet. Man bruker de naturlig tilgjengelige ressursene, som allerede er bevist i eldgamle kulturell praksis. Et eksempel på dette er bruk av vegetabilske infusjoner eller myse, som er skånsomme mot jorda, plantene og den naturlig forekommende gjærsoppen. Bodegas Menade bruker ingen kjemiske behandlinger i det hele tatt.