Publicerad i november 2011

På CaféArt hos
Tara Djume…

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Tara Durme

Cafè Art
Byr du henne på kaffe, må du spandere to kopper. Den ene drikker hun, den andre bruker hun som maling. Det kalles Coffee Art og er en kunstnerisk forlengning av den utbredte og populære Cafè kulturen. Visstnok ligger det i tiden å bruke kaffe navn på innredningsfarger, men nå kan du også la veggdekorasjonen være malt av kaffen, helst en espresso med sukker, sier Tara. Den gir et gyllent og vakkert uttrykk. 

Tara Djume elsker å gå på cafè, og med seg har hun alltid skisseblokken. Plutselig ber hun deg kanskje om å lage en krusedull i blokken hennes, noe som blir utgangspunktet for en vakker tusjtegning som gjenspeiler stemningen og ikke minst musikkens tilstedeværelse i rommet, før hun dypper penselen i husets kaffe og fargelegger bildet.  Ideen er genial, og utførelsen enda bedre. Strømmer det dessuten til jazz eller bluestoner fanger hun dem og får de ned på papiret. 

Bor midt i hjertet av Arguineguin
Vi er på besøk hjemme hos Tara, i hennes koselige leilighet midt i hjertet av Arguineguin. Hun og ektemannen Rune flyttet til Gran Canaria for drøye to år siden som en konsekvens av en langtidsferie som gav mersmak. Hjemmet er fylt av medbrakte, gamle ting med mye historie, kunsten rekker til å dekorere langt flere vegger enn de selv disponerer, og arbeidsbenken har fått en sentral plass i rommet. 

– Jeg er utdannet billedkunstner og produktdesigner, en utdannelse jeg påbygde med pedagogikk. De siste 20 årene har jeg gjennom mitt enkeltpersonforetak levert illustrasjoner til offentlige lærebøker innenfor fag- og skjønnlitteratur, magasiner samt undervist i kunst og håndverksfag i skoleverket og privat sier Tara og smiler forklarende.

De siste 4-5 årene har Tara fokusert på å skape nye uttrykk i sin kunst, men som i og for seg er en fortsettelse av det hun alltid har holdt på med. Med sine gode kunnskaper om materialer og teknikker innenfor produktdesign og tradisjonell billedkunst skaper hun nå bilder i mixed media som blander teknikker og materialer fra disse fagområdene. 

Statyett

Blyant skisser
Nå jobber hun blant annet med en ikon triologi i blyantskisse, som proporsjonelt samsvarer med de russisk/ortodokse ikonene. Men der stanser også det som samsvarer. Taras serie består av bisarre, men geistlige uttrykk skal representere Østens tre vise aper; “see no evil, hear no evil, speak no evil”, men i en helt annen forkledning. I Taras skisser har de uttrykk som tre mørkemenn, og om ønskelig skal de assosiere til maktovergrep, ikke minst innen visse trossamfunn der de høye herrer ikke vil vite av hva som egentlig foregår. Ikke til å komme unna det politiske budskapet. 

Gjør kunst av våtromsplater
Som et resultat av hennes gode materialforståelse har hun skapt en egen nisje innen kunstformen. Mange av hennes spennende arbeider er utført på våtromsplater. Et materiale som med fordel er lett i vekt, vannavstøtende, sterkt men samtidig lett å skjære i. Platene blir behandlet med en egenutviklet teknikk som gir overflaten et vakkert, taktilt mønster. Et slags skulpturarbeid eller et relieff der motivet er delvis opphøyd og framhevet i forhold til underlaget eller 

bakgrunnsflaten. Dette gir materialet en unik struktur og passer godt i kombinasjon med andre materialer eller også alene. Ikke minst har hun valgt å kombinere denne uttrykksformen sammen med keramikk som er et av de mange materialer hun har stor kunnskap om. Hennes mange skulpturutforminger presenteres gjerne integrert i disse bildene. 

Våtromsplatene hun bruker lages av Litex i Sandefjord i Norge. Det er et relativt dyrt materiale i forhold til lerret og går ikke å få kjøpt på Gran Canaria pr. dato. Mange av Taras arbeider er med nettopp våtromsplater og har vært med på flere utstillinger og blitt dypt beundret. På konferanserommet til Litex hovedkontor henger det naturlig nok et Litex bilde laget av Tara.

– Jeg føler at det er et godt kunstnerisk miljø her, og ikke minst at det er stor interesse for mine arbeider. Mer enn halvparten av det jeg har solgt på Gran Canaria har dessuten vært bestillingsarbeider. Som produktdesigner er jeg vant til å jobbe med prosjekter og forholde meg til ønskemål og tidsfrister. Men det er klart at jeg bruker mye lenger tid på et bestillingsarbeid enn det jeg selv fritt skaper. 

Väggklocka
”Det er det samme med kunstnere som med homser – de tiltrekker seg likesinnede”

Galleriet Cafè
Tara forklarer at hun er helt på det rene med at kunsten må gå hånd i hånd med det kommersielle. Tilgjengeligheten er også viktig for henne. Derfor er hun opptatt av å lage bilder også i mindre format, ikke bare for at prisen reduseres, men også fordi det ikke er alle gitt å ha plass til store veggbilder i hjemmet. Hos Galleriet Cafe på Ancora senteret i Arguineguin kan man dessuten kjøpe hennes eksklusive postkort til bare 2-3 euro. På samme Galleriet Cafe har Tara og mannen Rune fått hovedansvaret for kunstutstillinger, et sted de anbefaler kaffetørste og kulturbevisste mennesker. I skrivende stund holdes det en utstilling med Pop-Rock-Art, samtidig som Rune holder foredrag om kunst brukt i markedsføring. 

P.A.N.  (Professional Artist Network)
Driftigheten virker ikke å ha noen ende når det gjelder Tara og Rune. I fjor sommer startet de en kunstnerforening på Gran Canaria, som har fått navnet P.A.N., og har 17 medlemmer fordelt på 10 ulike nasjonaliteter.

Väggklocka

– Det skal ikke være større krav til medlemskap, annet enn at man tar kunsten sin på alvor, mens fordelene er at vi kan tilføre hverandre kunnskap og felleskap. Gjennom PAN står vi sterkere og kan nå ut til mange fler, sier Tara. 

  Illustratør
Tara Djume har i mange år også jobbet som illustratør både for skjønnlitterære bøker og lærebøker. Hudpleie- og Fotterapeutlinjene på videregående skole bruker fortsatt lærebøkene med Taras medisinske illustrasjoner. Bøker om astrologi og historiske romaner prydes av hennes vakre omslagsillustrasjoner. 

– Det krever ofte mye bakgrunnskunnskap for å illustrere fagbøker, sier Tara.

Da jeg skulle illustrere lærebøker i medisin kom ikke minst min kunnskap om anatomi som jeg har med meg fra Einar Granums Kunstfagskole til stor nytte. Eller som da hun fikk oppdraget å illustrere i Offisersbladet til BFO (Tidsskrift for Befalets Fellesorganisasjon). Da må man lese seg opp, sier hun og kalkulerer med at det totalt har blitt over 600 publiserte illustrasjoner siden det første oppdraget i 1991/92 for Nasjonalt Læremiddelsenter.  

I 2005, etter 6 år som Kunst- og Håndverkslærer på Manglerud skole i Oslo, valgte Tara å slutte i undervisningssektoren da hun følte at det stjal all hennes tid og krefter. Her på Gran Canaria er hun tilbake i skolen og underviser 3 dager i uken på Den Norske Skolen. I dag er det med på å gi henne energi, sier hun og føler hun lever det gode liv. 

– Skulle jeg ha noen ytterligere ønsker for framtiden må det være å en dag drive et kulturhus med et kreativt fagmiljø og en masse “happenings” her på Gran Canaria. Et uslåelig tilbud til fastboende og turister der alle skapende krefter fikk råde, sier Tara og ser smilende på sin mann som helt klart er med på notene. 

kolumn med väcter
Tara på soffan