En landhandel med lokal kultur og historie i hvert produkt…
Det ser ut som en gammel landhandel, men er mye mer enn akkurat det. Mannen bak disken heter Rayco og bemøter enhver besøkende med åpenhet og nysgjerrighet. La Tiendita ligger i gamlebyen i Ingenio, ved siden av turistkontoret og bare et stenkast fra kirken Nuestra Señora de la Candelaria. Selve Plaza de Candelaria er omgitt av flere hus med tradisjonell kanarisk arkitektur og Néstor Álamo parken hvor du kan beskue det høyeste palmetreet på Kanariøyene.

Av Bente Storsveen Åkervall
Mail: [email protected]

Inne i affären

Midt i Ingenios gamle bydel finner du en vakker landhandel som umiddelbart tiltrekker seg oppmerksomhet. En velbevart, rødmalt murbygning med store håndlagde trevinduer med skodder, vekker nysgjerrigheten. Bak disken finner vi Rayco som bemøter sine kunder med masse kunnskap og et genuint budskap. Han selger produkter fra nærmiljøet, og besitter en detaljert kunnskap om opprinnelse og produksjon av hvert eneste produkt, og familiehistorien til de som lager det. 

Han byr deg gjerne på en smaksprøve mens han insisterer på å fortelle deg hva du smaker og hvorfor det smaker som det gjør. Det være seg lokale oster, rødvins marmelade, vulkansk salt, bananpålegg, en karamell likør eller verdens reneste vodka. Det meste fra området rundt Ingenio. På bakrommet, dvs. i en koselig patio bak butikklokalet kan du forhåndsbestille en forelesing om lokalhistorie og en full smaksmeny med drikkevarer til.

Selv om Rayco Martín Cruz har en sterk forankring i lokalmiljøet der han er født og oppvokst, er han for en riktig globetrotter å regne. Han var ikke mer enn en liten pjokk da han bestemte seg for å lære norsk. På den lokale pizza restauranten i San Agustín, dit foreldrene dro ham med på somrene, hang det flagg fra samtlige nordiske land.

Rayco Martín Cruz

Rayco Martín Cruz har en sterk forankring i lokalmiljøet der han er født og oppvokst, samtidig er han for en riktig globetrotter å regne. Han var ikke mer enn en liten pjokk da han bestemte seg for å lære norsk.

Men bare ett utmerket seg, synes Rayco og ble hodestups forelsket i det norske flagget. Inntrykket satte sine spor og som ung student dro han til Bergen for å lære seg norsk. At bergensk var noe helt annet, fikk han smertelig erfare. Men Rayco trivdes godt, hadde en lærinne fra Voss, og fikk seg jobb på Jacobs Apartments & Hotel. Han stiftet selvfølgelig bekjentskap med fisketorget og norske fiskeretter, men det var viltsmaken fra reinsdyrkjøttet i kombinasjon med den fløyelsmyke sausen og det syrlige tyttebærsyltetøyet som gav et uslettelig inntrykk. At kombinasjonen av flere ulike smaker kan gi en uventet og positiv smakseksplosjon, er en erfaring han har tatt med seg inn i presentasjonen av unike, kanariske produkter som han ivrer etter å markedsføre. Også lokale kunstnere har fått plass i landhandelen til Rayco. Alt som har en lokal herkomst står hans hjerte nær.

Da Rayco kom Hjem fra Bergen fortsatte han sin norsk undervisning på den Norske skolen i Patalavaca her på Gran Canaria i noen måneder. Han hadde bestemt seg for at han ville jobbe for- og med mennesker. Vissheten om at engelsk ikke var nok som fremmedspråk om man skulle satse på en karriere i servicebransjen.

Rayco jobbet med “prepack” på Flyplassen på Gran Canaria, dvs. det var han som pakket posene med de forhåndsbestilte varene som lå i flysetet da nordmenn og svensker gikk ombord. Samtidig gikk han igang med å studere til offisiell turistguide, et studie som ble avsluttet i Birmingham, England. Etter endt utdannelse har han jobbet på Hotel Parador de La Alhambra i Granada, og som visedirektør på Hotel Riu i Mexico. Med andre ord har han fått med seg mange opplevelser i ryggsekken før han vendte tilbake til Gran Canaria i 2018 med mye erfaring og mange gode ideer.

Den koselige kramboden La Tiendita i Ingenio er også et springbrett for Raycos eget varemerke “Siente Gran Canaria” (føl på Gran Canaria), som fikk en urettferdig, trang fødsel under pandemien. Den unge mannen fra landsbyen El Sequero ønsker å tilby opplevelser også utenfor butikken, helst i en lekker MG kabriolet som tar deg gjennom en kulturell reise i et fysisk landskap, gjerne med en fullpakket picknick kurv i baksetet, fullstappet med smakfulle produkter fra lokalmiljøet. 

FAKTA

Med leiebil tar du deg lett til Ingenio. Følg motorveien GC-1 mot Las Palmas. Rett før flyplassen kjører du av mot Ingenio/Carrizal. Etter avkjørselen kommer du inn på GC-191, men i andre rundkjøringen svinger du opp på ringvei Cv Ingenio. Den kommer ut igjen på Avenida America, som du fortsetter oppover. Etter å ha passert en Sparbutikk på høyre hånd, svinger du inn til høyre der det står et skilt med gatenavnet ”Calle Ramón y Cajal” på, og du vil straks oppdage La Tiendita.

La Tiendita
Calle Ramón y Cajal 1, Ingenio
@latiendita_canaria
+34 620 123 467
www.latienditacanaria.com